Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 januari

  Energin hjärtefrågan för Federleys efterträdare

  Men jordbrukspolitiken är okänt område för Emma Wiesner (C).

   Emma Wiesner (C) gör snart sin debut som EU-parlamentariker.
  Emma Wiesner (C) gör snart sin debut som EU-parlamentariker. FOTO: Anders Meisner

  På fredag går flyttlasset till Bryssel för Emma Wiesner. Efter Fredrick Federleys (C) avhopp blir hon Sveriges färskaste EU-parlamentariker.

  Som ersättande ledamot tar hon över alla föregångarens utskottsplatser. Därmed blir hon en av två svenska suppleanter i Jordbruksutskottet och en av fyra ordinarie i Miljöutskottet. Hon får också en ordinarie plats i Fiskeutskottet, en i det tillfälliga utskott som granskar djurtransporter och en suppleantstol i Industri- och energiutskottet.

  Det var det sistnämnda hon valde när hon före EU-valet 2019 fick frågan om vilket utskott hon helst ville sitta i. Hennes politiska engagemang väcktes av energifrågan och ledde henne till att utbilda sig till energiingenjör.

  – Med min energibakgrund kommer jag att prioritera klimat- och energifrågan.

  Vill minska jordbruksstöden

  Att driva en politik som får ner EU:s användning av fossil energi ser Emma Wiesner som sin huvuduppgift i parlamentet. Med sin utbildning och yrkeserfarenhet är hon trygg på det ämnesområdet. Ska hon engagera sig i jordbrukspolitiken, vilket hon säger sig vilja, blir inlärningskurvan brantare. Hon har ett konkret svar på frågan om vad som bör drivas i de pågående förhandlingarna om framtidens gemensamma jordbrukspolitik.

  – Man behöver se över hur man långsiktigt kan fasa ut jordbruksstöd så att marknaden får mer plats.

  När hon ska utveckla sina ståndpunkter erkänner Emma Wiesner att hon behöver läsa på när det gäller jordbrukspolitiken.

  – Men jag ställer mig bakom den linje som Centerpartiet och Fredrick Federley drivit tidigare.

  Senare återkommer Emma Wiesner och meddelar att hon inte vill fasa ut jordbruksstöden, utan ”se över hur man långsiktigt kan reformera jordbruksstödet så att bönderna får mer betalt för den högkvalitativa mat de producerar”.

  Inga planer för utskottsbyte

  Om ett år är EU-parlamentet halvvägs in i mandatperioden och då finns det möjlighet för partigrupper och ledamöter att möblera om i utskotten. Det är inte ovanligt att parlamentariker som fått ta över företrädares stolar byter till politikområden som passar dem bättre. Emma Wiesner har inga planer på det.

  – Jag tycker det känns helt rätt att sitta i de utskotten, det är verkligen de utskott som berör klimatet, miljöfrågan, de gröna näringarna och omställningen. Så att ha den heltäckande bilden som Fredrick haft känns som helt rätt prioritering. Jag ska göra allt jag kan för att försvara alla mina utskottsplatser.

  LÄS MER: Federley lämnar alla politiska uppdrag

  Emma Wiesner

  Energiingenjören Emma Wiesner stod på tredje plats på Centerpartiets valsedel i EU-valet 2019. Hon är 28 år gammal och blir den yngsta svenska EU-parlamentarikern.

  Emma Wiesner är ursprungligen från Västerås och har varit engagerad i Centerpartiet sedan skolåren. Hon har bland annat suttit i styrelsen för Centerstudenterna.

  Hon kommer närmast från ett jobb på batteriföretaget Northvolt. Tidigare har hon arbetat bland annat inom teknikkonsultkoncernen Sweco och på Svenskt Näringslivs Brysselkontor.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen