Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 maj 2017

  Emil Olssons bästa råd till lantbrukare som vill satsa

  VIDEO+BILDSPEL. På 14 år har Emil Olsson byggt upp en lantbruksrörelse som i år kan omsätta 85 miljoner kronor. Genom samarbeten och med framtidstro har han skapat en verksamhet som kretsar kring växtodling och tillverkning av ekologiskt gödsel.

  Telefonen ringer med täta mellanrum och de anställda vill ha svar på olika frågor. Emil Olsson svarar och gestikulerar, alltid med ett leende.

  Vi befinner oss på släktgården Storlika gård i Gullspångs kommun, ett stenkast från det nedlagda Fagerlids sågverk. Storkila är navet för spannmålsverksamheten och här tillverkas gödningsmedlet Ekoväx.

  – Min far förklarade att jag aldrig kommer att tjäna pengar på lantbruk. Men jag var tidigt fast. Som 16-åring fick jag ansvar för att tröska grodda ärtor. Det var en bra skola, säger Emil Olsson.

   Samarbete. Emil och Therese Olsson äger tillsammans Ekoväx i Norden AB. Therese är den som har de mesta kundkontakterna.
  Samarbete. Emil och Therese Olsson äger tillsammans Ekoväx i Norden AB. Therese är den som har de mesta kundkontakterna. FOTO: Henrik Dammberg

  2003 startade han eget företag med konventionell växtodling. 2005 fattade han ett affärsmässigt beslut eller överlevnadsbeslut om att satsa på eko.

  – De stora lyften har varit 2006 vid köpet av Slätte gård, 2008 när Ekoväx startade och när pelleteringen kom igång 2010. Sen har det bara varit en jäkla raket, säger Emil Olsson.

  Fördelas riskerna

  Idag omfattar företagandet många olika verksamheter och det är en stor poäng. Dels fördelas riskerna, dels kan arbetet blir mer effektivt.

  – I och med att både spannmålen och pelleteringen är säsongsbetonade, så kan vi flytta runt personal över året, säger Emil Olsson.

   Therese och Emil Olsson är tillsammans nominerade till utmärkelsen Årets spjutspets, som arrangeras av LRF tillsammans med LRF Konsult, Swedbank, Samverkande Sparbanker och tidningen Land Lantbruk.
  Therese och Emil Olsson är tillsammans nominerade till utmärkelsen Årets spjutspets, som arrangeras av LRF tillsammans med LRF Konsult, Swedbank, Samverkande Sparbanker och tidningen Land Lantbruk. FOTO: Henrik Dammberg

  Sedan starten har Emil Olsson gjort cirka 40 fastighetsinköp. Det viktigaste var Slätte gård en mil bort där han nu bor med sin familj. Vid köpet gick han från att arrendera mycket mark till att äga mer.

  Tidigare i år ropade han in en mjölkgård på exekutiv auktion för 24,5 miljoner kronor, men av den tänker han bara behålla 135 hektar skog. De öppna markerna och mjölkrörelsen har han redan sålt vidare till Otterslättens lantbruk.

  – Det viktigaste är att ha förtroende hos banken. Det vi har sagt har vi alltid levererat. Vi har alltid räknat lågt och överträffat det i små och stora pengar, säger Emil Olsson.

  FOTO: Henrik Dammberg
  FOTO: Henrik Dammberg

  Får framtiden utvisa

  Om det blir fler fastighetsinköp får framtiden utvisa. Idag är han belånad till cirka 57 procent och räknar med att räntorna kan höjas framöver. Därför är en hel del av lånen bundna.

  Framöver vill Emil Olsson utveckla Ekoväx, som han äger och driver ihop med hustrun Therese. Tillsammans är de nominerade till utmärkelsen ”Årets spjutspets” som delas ut av bland andra LRF och tidningen Land Lantbruk.

  – De flesta av våra kunder gör beställningar via telefon, mycket av min tid går till det, även om det börjat komma lite mer beställningar via mejl, säger Therese Olsson, när vi träffas på gårdens kontor.

   Gödningsmedel. Försäljningen av det ekologiska gödningssmedlet Ekoväx har ökat successivt. Målet är att försöka sälja mer och utveckla fler produkter, som till exempel utsäde.
  Gödningsmedel. Försäljningen av det ekologiska gödningssmedlet Ekoväx har ökat successivt. Målet är att försöka sälja mer och utveckla fler produkter, som till exempel utsäde. FOTO: Henrik Dammberg

  Försäljningen har ökat i takt med att allt mer mark odlas ekologisk. Kunderna finns över hela Sverige men huvudsakligen i ett band från Stockholm till Göteborg. De blir allt fler i Skåne.

  Fungerar som företagsledare

  Expansionen har gjort att Emil Olsson idag mest fungerar som företagsledare. Hans arbetsdag består till stor del av möten och samtal med anställda, samarbetspartners och affärskontakter.

  – Nätverket är avgörande. Det går inte att göra något solo. Du måste ha ett bra nätverk av medarbetare och familj, säger Emil Olsson.

   Leder. Mycket av Emil Olssons tid går till kontakter med personal och affärskontakter.
  Leder. Mycket av Emil Olssons tid går till kontakter med personal och affärskontakter. FOTO: Henrik Dammberg

  Han hinner inte göra så många praktiska moment längre. Men en sak vill han inte missa: tröskningen.

  – Det är det roligaste som finns, för det är ett kvitto på åtgärderna som man gjort under året. Förra året gick tröskan 364 timmar och jag körde nog 300-320 av dem, säger Emil Olsson.

   Tillväxt. På 14 år har Emil Olsson byggt upp ett lantbruksföretag med flera olika verksamheter som i år kan omsätta 85 miljoner kronor.
  Tillväxt. På 14 år har Emil Olsson byggt upp ett lantbruksföretag med flera olika verksamheter som i år kan omsätta 85 miljoner kronor. FOTO: Henrik Dammberg

  Emil Olssons företagande

  Han driver jordbruk på cirka 1150 hektar åker (varav 900 eget) och skogsbruk på 885 hektar i enskilda firman Slätte gård. Tillsammans med hustrun Therese har han Ekoväxt i Norden AB, som producerar och säljer ekogödsel och utsäde.

  Tillsammans med Henrik Jönsson bedriver han Skaraborgs Drift AB, som har konventionell växtodling på arrenderad mark.

  Han är delägare i tre vindkraftverk, har en bergtäkt och är delägare i en redovisningsbyrå. Arrangerar årligen Slätte ekodag.

   Storkila. Emil Olsson växte upp på Storkila gård i Gullspångs kommun. Här tillverkas i ekogödseln.
  Storkila. Emil Olsson växte upp på Storkila gård i Gullspångs kommun. Här tillverkas i ekogödseln. FOTO: Henrik Dammberg

  Relaterade artiklar

  Till toppen