Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 januari 2017

  EMB protesterar mot EU:s mjölkpulverlager

  EU:s planerade försäljningar av de mjölkpulverlager man byggt upp för att hålla uppe mjölkpriserna riskerar att slå tillbaka på mjölkpriset, varnar European Milk Board (EMB), som nu planerar en demonstration i Bryssel.

   Arkivbild. Mjölkpulvertillverkning vid mejeri.
  Arkivbild. Mjölkpulvertillverkning vid mejeri. FOTO: Ann Lindén

  ”Mjölkmarknaden är fortfarande kvar i ett krisläge. Frivilliga produktionsneddragningar har kanske lett till högre mjölkpriser, men försäljningen av mjölkpulver från EU:s interventionslager kommer återigen att pressa marknadspriset”, säger EMB i ett pressmeddelande inför aktionen som är planerad att äga rum i Bryssel den 23 januari.

  EMB efterlyser nu i stället instrument som permanent skapar bättre balans på marknaden och skapar långsiktig stabilitet i mjölkpriset, och utlovar spektakulära händelser i Bryssel.

  Enormt lager av mjölkpulver

  EU har försiktigt börjat försöka att sälja av ur sitt enorma lager av mjölkpulver men hittills misslyckats att fånga marknadens intresse.

  I december sålde man bara 40 ton av totalt 22 000 ton som bjöds ut och i den andra omgången accepterades inga bud. Nu försöker man igen den 17 januari då ytterligare 22 000 ska auktioneras ut.

  Totalt uppgår EU:s lager av mjölkpulver till 354 000 ton.

  Stefan Gård orolig

  Sveriges Mjölkbönder är medlem i EMB och ordförande Stefan Gård är orolig för att EU kommer att tvingas sälja ut sina lager även till låga priser.

  – De kan ju inte sitta på lagren hur länge som helst, men det gäller att de hanterar dem med silkesvantar annars kommer de att förstöra marknaden, säger Stefan Gård.

  Relaterade artiklar

  Till toppen