Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 augusti 2017

  Elpriset steg under juli

  Elpriset steg under juli. Förklaringen är mindre blåst och därmed lägre vindkraftsproduktion. Det framgår av en rapport från elbolaget Bixia.

   Det blåste svaga vindar under juli månad.
  Bild 1/2 Det blåste svaga vindar under juli månad. FOTO: Mostphotos
   Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia.
  Bild 2/2 Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia. FOTO: Bixia

  Snittpriset på el i Norden har legat på 25,5 öre per kWh och det är 1,5 öre högre än i juni. Vanligtvis brukar elpriset sjunka i juli på grund av semestrar och lägre elanvändning.

  Enligt ett pressmeddelande från elbolaget Bixia har lägre vidkraftsproduktion och ett högre pris på marginalkostnaden för kol hållit uppe elpriset under juli.

  Utbyggnad fortsätter

  Under juni låg vindkraftsproduktionen på 700 GWh i snitt per vecka. I juli sjönk den till 500 GWh. Marginalkostnaden för kol har stigit något under sommaren. Sedan ett år tillbaka har priset stigit med 5 euro per MWh och det håller uppe prisnivån i Norden.

  Elpriserna i Norden kommer variera mer i framtiden eftersom utbyggnaden av vindkraften fortsätter, bedömer Bixia.

  Vattenmagasin fylls

  Samtidigt har nederbörden en dämpande effekt på elpriset. Den har legat över den normala i juli. De nordiska vattenmagasinen har fyllts på. Enligt Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia, hade brist på vatten i magasinen sannolikt lett till ännu högre priser. Samtidigt har tillgängligheten i kärnkraften varit god i sommar.

  LÄS MER: Elpriser fortsatt stabilaLÄS MER: Miljardförlust för vindkraftenPREMIUM: Satsningen på vindsnurra blev en mardrömLÄS MER: Stängda kärnkraftverk höjer priserLÄS MER: Låga elpriser stoppar enorm vindkraftspark

  Relaterade artiklar

  Till toppen