Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 november 2019

  ”Hemskt om alla små familjejordbruk bara försvinner”

  Lovön

  Små ekologiska gårdar med uppbundna djur kan också ha en god djurvälfärd. Det skulle Arla kunna kommunicera om man var lite modigare, säger Elin Rydström på Lovö Prästgård, vars kor vistas utomhus sju gånger längre tid än vad Beteslagen kräver.

   Elin Rydström är ekologisk Arlabonde på Lovö Prästgård utanför Stockholm.
  Elin Rydström är ekologisk Arlabonde på Lovö Prästgård utanför Stockholm. FOTO: Marion Palm

  Elin Rydström driver tillsammans med sin man och sina föräldrar Lovö Prästgård. Här finns 33 uppbundna kor, en rad andra djur, växtodling och grönsaksodling.

  Mjölkgården är en av Stockholms närmaste och ingår i Arlas miniorprogram. Varje år tar man emot 6 000 skolbarn, och gården är därmed en mycket viktig ambassadör för Arla.

  Bidrar till mångfalden

  Men nu har Arla i stället bestämt sig för att de uppbundna korna är en belastning. Elin Rydström hoppas att man tänker om.

  – Vi får oerhört mycket positiv respons från både barn och vuxna som besöker vår gård, och jag vet att många små gårdar kan ha en god djurvälfärd och dessutom bidra starkt till den biologiska mångfalden med sin betesdrift. Det känns hemskt om alla dessa små familjejordbruk bara försvinner, säger hon.

  Förenklar för mycket

  Elin Rydström tycker att Arla väljer att förenkla alldeles för mycket. Hon pekar på att Kravs regler inte bara kräver utevistelse utan också att korna verkligen ska beta gräs och att de dessutom ska rastas utomhus två gånger i veckan under vintern.

  – Mina kor är ute 3 800 timmar per år, att jämföra med lagkravet på 540 timmar. Detta gör att vi kompenserar för att de står uppbundna övrig tid.

  Elin Rydström anser att de uppbundna ladugårdarna ändå kommer att fasas ut successivt. Därför tycker hon att det är dumt av Arla att driva på strukturomvandlingen ännu mera, särskilt i ett läge när investeringsstödet är slut och lönsamheten under flera år varit dålig för mjölken.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen