Elektronikjätten sneglar mot jordbruket
Den japanska elektroniktillverkaren Sony har börjat intressera sig för lantbruk. En avdelning på Sony Mobile i Lund tittar på hur företagets teknik skulle kunna användas i fält och lagårdar.
På Sony Mobile i Lund finns sedan 2015 en innovationsavdelning som tittar på hur elektronikjättens teknik ska kunna användas inom andra områden än mobiltelefoni. Bland annat har man identifierat det allt mera högteknologiska lantbruket som en möjlig marknad.
Priserna kan pressas
Företaget har hög kompetens när det gäller utveckling av exempelvis kamerasensorer och trådlös kommunikation. Den andra fördelen är deras stora marknad. Att utveckla utrustning särskilt för lantbruket, som jämförelsevis är en liten bransch, blir dyrt, men kan man ta teknik som sitter i miljontals mobiltelefoner kan utvecklingskostnader minimeras och produkterna bli billigare.
– Kan man koppla upp alla sensorer enkelt och billigt så har vi möjlighet att hjälpa till med olika analyser inom precisionsodling och jordbruket, säger Peter Karlsson på Sony Mobile.
Exempel på användningsområden är Sonys kamerasensorer som kan användas i utrustning för att fotografera grödor för bildanalys. Analysen kan användas till att identifiera ogräs eller sjukdomar.
LÄS ÄVEN: Här är kommunerna som dominerar i A-traktorland
Uppkopplade grisar
I USA har företaget haft uppkopplade fuktsensorer på vingårdar för att i realtid kunna se fukthalt vid vinrankorna, något som skulle kunna användas i vilka grödor som helst. Tillsammans med SLU har man också kopplat upp grisar med olika sensorer och bluetooth-teknik som fästs i öronen på djuren.
– Man observerar data, gör en analys och i det här fallet får man fram hur grisarna mår.
Det Sony jobbar hårt med är att krympa utrustningen, att få plats med många sensorer på liten plats, att få ned priset och göra utrustningen strömsnål.
LÄS ÄVEN: Bengt drabbades av svart sörja i traktortanken
Hitta rätt
Utvecklingen sker i samarbete med både forskare och industri. Långt ifrån alla projekt blir några kommersiella produkter, men ett av de projekt från Lund som nu nått marknaden är ett system för positionering inomhus där gps-signalerna inte når fram. Med små moduler kan man märka upp prylar för att hålla koll på var de befinner sig. Som exempel tar Peter Karlsson stora sjukhus som har problem med att veta var olika typer av utrustning finns, men systemet skulle lika gärna gå att använda på en stor gård.
En annan stor fördel som en sådan stor aktör har är vanan att jobba nära slutanvändaren. Hur fiffig en teknisk utrustning än är måste användarvänligheten prioriteras för att den ska få genomslag.
– Det är sådant som vi kan, säger Peter Karlsson.
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.