Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 december 2019

  Ekonomicoachens tips inför 2020

  Mer i lön kan vara betydligt bättre än en bokslutstraktor. Det menar ATL:s ekonomicoach Elenore Wallin, till vardags företagsrådgivare på Hushållningssällskapet Östergötland. Här är hennes tips inför årsskiftet.

   – Det är som sagt inte fult att tjäna pengar. I stället ska man vara stolt att företaget går så bra att man kan göra det, anser ATL:s ekonomicoach Elenore Wallin.
  – Det är som sagt inte fult att tjäna pengar. I stället ska man vara stolt att företaget går så bra att man kan göra det, anser ATL:s ekonomicoach Elenore Wallin. FOTO: privat

  Något som kan vara lätt att tappa bort när det lackar mot jul och nyår är att göra en inventering. För alla som inte har brutet räkenskapsår gäller det att ha koll på hur stort lagret är vid årsskiftet när det senare blir dags att deklarera.

  – Vet man att det inte kommer att ske någon förbrukning att tala om går det bra att göra den redan nu, tipsar ATL:s ekonomicoach Elenore Wallin.

  Sedan är det en poäng att göra ett preliminärt bokslut för att få en uppfattning om företagets lönsamhet för 2019. Har den varit god kan det vara läge att tänka på den egna plånboken.

  – Finns det utrymme är det inte fel att ta ut mer i lön. Inte minst med tanke på ens SGI, sjukpenninggrundande inkomst, som ligger till grund för föräldraersättning och vad man får vid en långtidssjukskrivning till exempel. Det är inte fult att tjäna pengar, det är viktigt att tänka på, säger Elenore Wallin.

  Betala i tid

  Det kan också vara en stor poäng att se över hur leverantörsskulder och kundfordringar förändrats under året.

  – Det kan vara klokt att betala innan förfallodagen så att de inte springer i väg.

  Ett annat sätt att använda pengarna kan vara att göra en extra amortering för att få ner skulderna, tycker Elenore Wallin. Att slå till på en bokslutstraktor eller någon annan maskin bara för att få ner resultatet och i förlängningen skatta mindre är inte något hon rekommenderar:

  – Köper man något dyrt när det inte finns behov är det enda resultatet att likviditeten går ner. Och då maskiner skrivs av på fem eller sju år ger det ingen stor effekt heller.

  Är din bild att det är vanligt med den typen av ”bokslutsdrivna” affärer?

  – Det var nog vanligare förr. Men om man ändå står inför att göra en större investering kanske man vill göra den i december hellre än i januari.

  Elenore Wallin tycker att det kan finnas anledning till att fundera över motiven till vissa maskininköp.

  – Det finns nog de som bygger mer på belöning än behov. Där kan man fundera på om det inte är bättre att ge sig själv mer lön i stället. Även om man får skatta för inkomsten är det bra att ha egna medel. Många upptäcker till exempel när det är dags för generationsskifte att man har en för låg pension eller för lite egna pengar.

  – Det är som sagt inte fult att tjäna pengar. I stället ska man vara stolt att företaget går så bra att man kan göra det.

  SKICKA IN DIN FRÅGA TILL ATL:S EKONOMICOACH!

  Har du funderingar kring ditt företags ekonomi? Mejla din fråga till ekonomicoachen@atl.nu

  Relaterade artiklar

  Till toppen