Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 december 2019

  Ekonomicoachen: ”Budgeten är till för dig”

  Behöver man verkligen göra en budget inför varje nytt år om man har koll på sina pengar? Absolut, tycker ATL:s ekonomicoach Elenore Wallin.

  FOTO: Privat och Mostphotos

  Jag har en fråga om budget. Senast jag var hos banken frågade de om jag hade gjort en budget inför och efter investeringen jag planerar. Jag brukar inte göra någon budget, utan tycker att jag har koll på pengarna ändå. Varför ska jag ha en budget och hur ska jag använda den?

  Johan

  Hej Johan!

  Nu är det mindre än en månad kvar av året och det är hög tid att göra en budget inför 2020. Tyvärr har ordet budget fått en lite negativ klang – det är något man gör för bankens skull eller för att någon annan efterfrågar den.

  Men budgeten är huvudsakligen till för dig! Den är ett bra arbetsredskap och hjälper dig att planera ekonomin det kommande året.

  Du använder budgeten för att göra en prognos om framtidens ekonomiska utfall. Det ett sätt att planera verksamheten och sätta kronor och ören på arbetet. Budgeten visar vad som skapar lönsamhet och gör det enklare att ha kontroll på företagets ekonomi.

  Det finns olika sorters budgetar, som resultat- eller likviditetsbudget. Resultatbudget är en sammanställning av företagets förväntade intäkter och kostnader under en viss period, exempelvis ett år. En intäkt uppkommer när varan har levererats eller tjänsten utförs.

  Resultatbudgeten visar om företaget går med vinst eller förlust. Den kan bestå av flera delbudgetar för olika resultatenheter. Det kan exempelvis vara en delbudget för jordbruket och en för entreprenadverksamhet. I större företag finns oftast flera resultatenheter medan de flesta lantbruksföretagare inte delar upp budgeten.

  Likviditetsbudgeten visar vilka in- och utbetalningar från kontot företaget förväntas ha varje månad under ett räkenskapsår. Den visar företagets kortsiktiga betalningsförmåga. Den ger alltså en översikt över om pengarna räcker och om kassan kan klara oförutsedda utbetalningar vid olika tidpunkter under året.

  Jag tycker det är jätteviktigt att göra likviditetsbudget för att man ska ha koll på kassaflödet. En budget hjälper dig att i god tid kunna förutse om förväntade inbetalningar uteblir.

  Därmed kan du planera för hur utbetalningar ska göras om det skulle vara svårt att betala kommande fakturor. En budget ger både trygghet och långsiktighet. Det blir enklare att planera investeringar och inköp på ett bättre sätt.

  När man planerar en stor investering ökar flödet av fakturor snabbare än intäkterna. En likviditetsbudget ger då en bra överblick över om och när det finns behov av annan finansiering, som banklån.

  Med hjälp av en budget kan man lättare förutse om det finns risk för likviditetsbrist. Vid stora investeringar och få fakturor är det lätt att göra en miss i beräkningarna av moms. Utbetalningen för moms kommer först efter två månader.

  Du har alltså främst nytta av budgeten för den egna planeringen. Dessutom kommer banken att se dig som en professionell företagare om du presenterar både en resultat- och en likviditetsbudget när du ansöker om en kredit.

  Har du inte gjort en budget tidigare – passa på att göra en för 2020. Gör den själv eller ta hjälp av ekonomirådgivare.

  Elenore Wallin

  Företags- och ekonomirådgivare, Hushållningssällskapet Östergötland

  Skicka in din fråga till ATL:s ekonomicoach!

  Har du funderingar kring ditt företags ekonomi? Mejla din fråga till ekonomicoachen@atl.nu!

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen