Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 september 2019

  Ekobonde hotas av vite

  En lantbrukare i Mellansverige hotas av vite på 80 000 kronor om denne inte städar upp och deponerar miljöfarligt avfall som dumpats och eldats vid en sjö.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Rester av avfall upptäcktes i samband med en miljöinspektion på fastigheten, där det bedrivs ett ekologiskt lantbruk, i november förra året. Vid strandkanten till en sjö hade avfall dumpats och delvis eldats upp. Bland massorna fanns metallskrot, ensilageplast, betong och slangar. Vid inspektionen hittades också rester av bland annat rör som hört till sprutor.

  Lantbrukaren fick föreläggande om att röja upp och lämna in avfall för deponi. Men först efter ytterligare en inspektion blev det uppröjt. 1,74 ton avfall hade lämnats in.

  Men det gjordes en ny inspektion i juli i år och det ansågs att det fortfarande fanns brister i hanteringen av avfall men också oljespill från cisterner.

  Nu har bygg- och miljönämnden i den aktuella kommunen utfärdat ett föreläggande som omfattar 17 listade brister. Om bristerna inte åtgärdas riskerar lantbrukaren ett vite på drygt 80 000 kronor.

  Relaterade artiklar

  Till toppen