Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 december 2017

  Ekologiska plogpinnar – en lysande affärsidé

  Hundratusentals plogpinnar av salix, både med och utan reflex, tillverkas på gården i Täby utanför Örebro. Bröderna Jönsson har på egen hand utvecklat produktionen från manuellt till maskinellt för att klara de ökade volymerna.

  Från att ha stått och handgjort plogpinnar har företaget vuxit till att under 2017 tillverka 600 000-700 000 stycken och på gården pågår nu för tiden en miniindustri.

  – Ett år gjorde vi 950 000, men nu får vi se hur det blir framöver, säger Anders Jönsson, som driver företaget tillsammans med sin bror Erik Jönsson.

  LÄS MER: Här är de lokala entreprenadraketerna

  Deras affärsidé står nämligen inför en stor utmaning eftersom Trafikverkets regler säger att en plogpinne måste vara röd-orange och gjord av plast.

  – Allt har flutit på jättebra sedan starten, fram till för några år sedan när Trafikverket ändrade förutsättningarna och bestämde att en plogpinne måste vara av plast, berättar pappa Sven Jönsson, grundare till verksamheten.

   Anders, Sven och Erik – alla Jönsson. Bröderna är nu tredje generationen som driver gården i Täby en och en halv mil utanför Örebro.
  Anders, Sven och Erik – alla Jönsson. Bröderna är nu tredje generationen som driver gården i Täby en och en halv mil utanför Örebro. FOTO: Maria Eremo

  Idén med ekologiska plogpinnar var lysande redan från start 1997 och Sven Jönsson var tidigt ute på marknaden. Jönssons plogpinne hade en bra prisbild och pinnens utseende var godkänd efter den tidens regler.

  – Ekologisk och ekonomisk effektivitet går sällan ihop, men med våra plogpinnar gör det faktiskt det, säger Sven Jönsson.

  LÄS MER: Trafikverkets förbud drabbar 100 vägsamfälligheter

  Pinnarna är tillverkade för att hålla en säsong och när säsongen är slut slipper väghållarna det kostsamma arbetet med att plocka bort pinnarna och med riskfylld arbetsmiljö.

  – I stället plogas pinnarna ned i diket med den sista smältsnön och går på så vis tillbaka i kretsloppet, säger Erik Jönsson.

   I dag är det en miniindustri på gården som sysselsätter 5-10 personer, beroende på säsong.
  I dag är det en miniindustri på gården som sysselsätter 5-10 personer, beroende på säsong. FOTO: Maria Eremo

  Till en början levererade företaget pinnar till stora delar av Sverige, nu har andelen minskat på grund av bestämmelserna från Trafikverket.

  – Vår säsong drar i gång på vintern då vi skördar. Under våren och hela sommaren sker tillverkningen och från i början av augusti sätts pinnarna ut längst upp i norra Sverige, säger Anders Jönsson.

  Nu hoppas man på nya regler framöver och pappa Sven känner hopp.

  – Jag tror att verkligheten kommer ikapp och den kommer att leda till förändring. Vi måste ju tro det i och med hela debatten kring miljö, klimat och hållbarhet.

   Pappa Sven Jönsson och sonen Erik Jönsson ser ljust på framtiden med de ekologiska plogpinnarna.
  Pappa Sven Jönsson och sonen Erik Jönsson ser ljust på framtiden med de ekologiska plogpinnarna. FOTO: Maria Eremo

  Företaget står inte och faller med tillverkningen även om 70 procent av dagens tillverkning går till Trafikverkets vägar.

  – Branschen är nöjd och vi har alltid andra ben att stå på om det skulle behövas, som till exempel utsättning, säger Erik Jönsson.

  Resterna från tillverkningen går direkt till Eons värmeverk i Örebro som gör värme och el av det.

  – Visst är det fantastiskt, utbrister Sven Jönsson.

   Marian Szupryczynski gör en första sortering av pinnarna på bandet.
  Marian Szupryczynski gör en första sortering av pinnarna på bandet. FOTO: Maria Eremo

  Bolagsform: Enkelt bolag, alltså två enskilda firmor.

  Ägare: Erik Jönsson och Anders Jönsson.

  Antal anställda: 5-10 stycken beroende på säsong.

  Omsättning: 8,5 miljoner kronor på pinnarna.

  Areal: 470 hektar åkermark varav 183 hektar salix.

  Jönssons plogpinne: Gjord av salix och klarar Trafikverkets krav på att synas i 120 meter i halvljus.

  LÄS OCKSÅ: Svensk salixteknik erövrar världenLÄS OCKSÅ: Trafikverkets håra linje får snöröjare att skippa vägarLÄS OCKSÅ: Mer pengar att tjäna på biogrödor

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen