Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 augusti 2019

  Ekologisk skolmat och bikupor bland Bryssel-förslag

  Satsningar på digitalt jordbruk, ekologisk skolmat och bikupor på offentliga byggnader ingår i ett läckt plandokument för nästa EU-kommission.

   Kan bin övertyga ungdomar om EU:s miljöambitioner? Det tror tjänstemän på EU-kommissionen.
  Kan bin övertyga ungdomar om EU:s miljöambitioner? Det tror tjänstemän på EU-kommissionen. FOTO: Kristina Bäckström

  Nyhetssajten Politico har kommit över ett dokument där EU-kommissionens olika generaldirektorat föreslår projekt för den tillkommande EU-kommissionen. Jordbruksdirektoratet lägger förslag tänkta att göra jordbruket hållbarare. Det ska bland annat ske genom att satsa på ekologisk skolmat och sätta mål för en 25-procentig minskning av antibiotikaanvändningen i djurproduktionen till 2030 och en lika stor minskning av användningen av syntetiska växtskyddsmedel till samma år. DG Agri vill också satsa på digitaliseringen av jordbruket genom mål för artificiell intelligens och bredbandsutbyggnad på landsbygden.

  Bland de andra förslagen finns ett från Olaf, EU:s antibedrägerimyndighet, som vill ha mer muskler för att motverka matfusk, som felaktiga ursprungsmärkningar och konventionella livsmedel som märks som ekologiska. Ett annat är att EU-kommissionen, för att övertyga unga om att EU bryr sig om miljön, ska driva att bikupor installeras på offentliga byggnader. Det kan enligt förslaget delfinansieras med medel från jordbruksbudgeten.

  Relaterade artiklar

  Till toppen