Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 mars

  Bättre ekonomi med grönt året runt

  Vigelshus, Sala

  Ekobonden Karl Fernholm vill ha marken beväxt året runt. Dit ska han nå med mellangrödor, bladanalys, alvluckring och en penetrometer. Men det viktigaste är viljan att lära sig mer och att klara tisteln.

  Odling på nytt sätt

  Under efterkrigstiden har de flesta växtodlare strävat åt samma håll med ungefär samma metoder. Det har ofta handlat om dieselkrävande insatser för jordbearbetning och kemikalier som matchar de grödor man odlar. Men det finns odlare som frågar sig om den utvecklingen är hållbar och i stället prövar andra spår – conservation agriculture och regenerativt jordbruk. ATL ska under året följa två av dem.

   Karl Fernholm odlar ekologiskt och har en utmaning att klara ogrästrycket utan varken plöjning eller glyfosat.
  Karl Fernholm odlar ekologiskt och har en utmaning att klara ogrästrycket utan varken plöjning eller glyfosat. FOTO: David Larsson

  Karl Fernholm driver gården Vigelshus med 425 hektar jordbruksmark utanför Sala i Västmanland. När han tog över driften 2014 var utsädesodlingen en viktig del av produktionen. Men när Lantmännen stängde renseriet i Uppsala försvann avsättningen, vilket satte i gång ett tankearbete om framtiden.

  – Det blev ett ganska snabbt beslut efter skörd 2015 om att gå över till ekologisk odling. Och jag har inte ångrat mig.

  Grund fräsning före sådd

  Omställningen gjordes i två etapper under 2016. Nästa stora steg kom med en studieresa till Österrike vintern 2018.

  – Vi tittade på conservation agriculture och regenerativt jordbruk. Det var väldigt inspirerande och när vi kom hem bestämde jag mig för att satsa ordentligt.

  Men tanken var inte ny. Han hade redan sått in 60 hektar med mellangrödor efter den tidiga skörden. I fröblandningen fanns då rättika, bovete och honungsört.

  Läs mer: Gratis arbetskraft ersätter plogenATL TV: Så funkar Conservation agricultureLäs mer: Hellre betesmarker än att börja ploga

  Conservation agriculture förknippas ofta med direktsådd och minimal bearbetning. Glyfosat är då en viktig ingrediens för att klara ogrästrycket. Som ekoodlare får Karl Fernholm välja en annan väg samtidigt som målet är att minska på plöjningen. Inget är hugget i sten men han vill testa att bearbeta med en grund fräsning före sådd, låta jorden ligga i ett antal dagar och därefter köra med antingen harv eller kultivator med skärande gåsfötter.

  – Förhoppningen är att hitta ett bra system inom några år. Det gäller att prova sig fram innan man investerar.

  Mellangröda direkt vid vårsådd

  I fjol inledde han en ny strategi med att så in mellangrödor direkt vid vårsådden med en frölåda på sin Väderstad Spirit. Efter skörden testade han två olika tekniker för att komplettera mellangrödan med ytterligare sorter.

  – Jag sådde in frö med gödningsbillarna på såmaskinen. Jag provade även att använda en alvluckrare, He-Va Subsoiler med frölåda, för att så in oljerättika med 50 centimeters radavstånd.

  Planen för 2020 är att ha alla fält bevuxna under så stor del av året som möjligt och att behålla en någorlunda jämn fördelning mellan vår- och höstgrödor.

   På ett alvluckrat skifte som kompletterats med rättika har den djuprotade oljeväxten vissnat ned. Och redan vid första spadtaget hittar Karl Fernholm mask.
  På ett alvluckrat skifte som kompletterats med rättika har den djuprotade oljeväxten vissnat ned. Och redan vid första spadtaget hittar Karl Fernholm mask. FOTO: David Larsson

  Alvluckring är något som Karl Fernholm återkommer till. Han tänker sig att använda den en gång per växtföljd och då för att göra höstinsådder, luckra jorden och för att försvåra för tisteln, som han ser som det största bekymret.

  I kompletteringssådden i mellangrödorna på hösten vill han även ha med råg för att få något som är grönt över vintern.

  På ett alvluckrat skifte som kompletterats med rättika har den djuprotade oljeväxten vissnat ned. Men med spaden och en enklare penetrometer, i det här fallet en järnpinne med handtag, är han nöjd med hur jorden känns. Och redan vid första spadtaget hittar han mask.

  Bygga bra markstruktur

  – Jag tror mer och mer på att ha något som växer hela året för att bygga en bra markstruktur och för att få fart på marklivet. Det ska ge mer näring i marken och jag räknar med att kunna spara pengar på ekologisk gödsel, som i dag är en stor kostnad.

   Karl Fernholm hoppas spara pengar på ekologisk gödsel genom att ha fälten bevuxna hela året och på så sätt få fart på marklivet.
  Karl Fernholm hoppas spara pengar på ekologisk gödsel genom att ha fälten bevuxna hela året och på så sätt få fart på marklivet. FOTO: David Larsson

  – Men jag vet inte hur bra vi klarar oss mot ogräs. Allt är i ett tidigt skede och man kan inte ta för stora risker.

  Karl Fernholm har sedan tidigare odlat fram bovete liksom rödklöver till skörd för att få fram eget frö. Nästa steg i odlandet är att lära sig att anpassa mellangrödorna till kommande gröda.

  – Jag ska jobba mer med bladanalys under växtsäsong och försöka lära mig vilka jordar som levererar vad. Det borde gå att höja skördarna med hjälp av marklivet.

  Fakta Vigelshus

  Areal: 425 hektar varav 200 hektar arrenderat.

  Driftsform: Aktiebolag

  Inriktning: Ekologisk odling sedan 2016 med spannmål, höstoljeväxter, åkerböna, klöverfrö och timotej.

  Mellangrödor: Honungsört, bovete, oljerättika, rajgräs, lusern, vitklöver, cikoria.

  Relaterade artiklar

  Till toppen