Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 januari 2017

  Ekoförhandlare redo att ge upp om ett halvår

  Martin Häusling, som leder EU-parlamentets arbete i förhandlingarna om en ny ekolag, ser ingen väg framåt om parterna inte är överens innan halvårsskiftet.

   Martin Häusling leder EU-parlamentets arbete i förhandlingarna om en ny ekolag.
  Martin Häusling leder EU-parlamentets arbete i förhandlingarna om en ny ekolag. FOTO: Martin Häuslings hemsida

  Med 15 förhandlingstillfällen avverkade under mer än ett år av förhandlingar utan att någon överenskommelse nåtts börjar EU-parlamentets förhandlare tappa tålamodet.

  Martin Häusling, som tillhör den gröna partigruppen, ser ingen mening med att fortsätta förhandla efter halvårsskiftet i år.

  – Då får vi antingen ha kommit fram till ett bra resultat, eller så får vi säga att tyvärr, det blir ingen överenskommelse, sa den tyske EU-parlamentarikern vid parlamentets jordbruksutskotts möte i går, onsdag.

  Förhandlingarna kört fast

  Martin Häusling bedömer att parlamentet, medlemsländerna i Rådet och EU-kommissionen är ense om ungefär 80 procent av innehållet i en ny förordning om ekologisk produktion och försäljning.

  Det är i den återstående femtedelen som förhandlingarna kört fast. Det handlar bland annat om hur fynd av otillåtna medel i ekoprodukter ska hanteras och om odling i krukor och bäddar utan direkt markkontakt ska vara tillåtet.

  Misslyckades med

  Ett hinder i vägen för en överenskommelse är att medlemsländerna inte själva är överens. Det nytillträdda maltesiska ordförandeskapet ska försöka få ett nytt förhandlingsmandat, något deras föregångare Slovakien misslyckades med före jul.

  Nästa förhandlingstillfälle är den 22 mars.

  Komma överens

  När den sittande EU-kommissionen tillträdde 2014 fick EU-parlamentet och Rådet sex månader på sig att komma överens, annars skulle kommissionen dra tillbaka sitt lagförslag, med följd att gällande lag fortsätter att gälla.

  Den deadlinen är nu överskriden med god marginal, men så sent som i december var jordbrukskommissionär Phil Hogan tydlig med att EU-kommissionen inte har några planer på att skrota förslaget.

  Relaterade artiklar

  Till toppen