Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 april

  Gåsfötter, fräs och vall ska hålla ogräset i schack

  Sala.

  Havre med mellangrödor och alvluckring med extra insådd på hösten. Det var förutsättningarna från i fjol när det var dags för vårbruk.

  Artikeln är en del i ATL:s serie om conservation agriculture. Övriga artiklar finns här.

  Karl Fernholm är ekoodlare sedan några år och satsar nu på conservation agriculture, att hålla marken beväxt hela året och att minimera jordbearbetningen. Målet är att öka marklivet, skapa bättre strukturer i jorden och att minska både körning och insatsvaror.

   Karl Fernholm, Vigelshus, Sala.
  Karl Fernholm, Vigelshus, Sala. FOTO: David Larsson

  Vi ses på samma åker som i februari. Fjolårets havre gav en god skörd och även mycket halm, vilket var en utmaning inför vårsådden. Den samsades med mellangrödor och Karl Fernholm gjorde även en extra insådd med oljerättika i samband med en alvluckring på hösten.

   Karl Fernholm sår åkerbönor med gödselbillarna på sin Väderstad Spirit.
  Karl Fernholm sår åkerbönor med gödselbillarna på sin Väderstad Spirit. FOTO: David Larsson

  För att avdöda ogräs och mellangrödor inleddes vårbruket fem dagar innan sådd med en grund harvning med gåsfötter för att få en bred genomskärning och sedan ytterligare en körning dagen innan, något djupare.

  – Vi lånade in en Feroxharv men det var med nöd och näppe att den klarade halmresterna.

  Nu sår han åkerbönor med gödningsbillarna på Spiritsåmaskinen.

  – Det är bra med Rapidtallrikarna på gödningssidan så att jag verkligen kan skära ned. Vi lägger bönorna på 6-7 centimeter och det klarar inte såtallrikarna av.

   Karl Fernholm vill lära sig mer om jorden och har både termometer och penetrometer med sig ut i fält.
  Karl Fernholm vill lära sig mer om jorden och har både termometer och penetrometer med sig ut i fält. FOTO: David Larsson

  Insådden av mellangrödor får dock vänta något.

  – Vi gör en blindharvning lite senare och kan då rensa bort lite örtogräs och samtidigt göra insådd av mellangrödor. Det blir en ganska enkel blandning med engelskt rajgräs, lite vitklöver och timotej.

  – Gräset brukar gå bra ihop med bönorna och det övervintrar och får vara med ända fram till våren, då vi ska så havre igen.

   Vårbruket inleddes med två harvningar med gåsfötter för att få bort mellangrödor och ogräs.
  Vårbruket inleddes med två harvningar med gåsfötter för att få bort mellangrödor och ogräs. FOTO: David Larsson

  Sexårig växtföljd

  Karl Fernholm jobbar med en sexårig växtföljd med spannmål vartannat år.

  – Vi kör antingen höstvete eller havre på halva arealen och har även provat lite råg. Höstgrödorna försöker vi ha på lite torkkänsligare marker.

  På resten av arealen är det till ungefär lika stora delar fröodling av vit- och rödklöver och timotej, ärter eller åkerbönor och höstoljeväxter.

  Timotejfröodling är ett nytt inslag i år. Den ska ligga i två år och sedan brytas med en grund fräsning för att få kvar grönmassan i ytan.

  – Fräsning är en vanlig strategi i andra europeiska länder och det kan vara en bra start för att komma in i ett mer resurssnålt jordbruk. Och efter vallarna brukar det vara rätt så rent på tistel.

  Första året med mellangröda har gett resultat menar Karl Fernholm.

  – Man kan se att det ökat på med mask sedan i höstas och i ligger ganska lika i tid jämfört med ett motsvarande plöjt fält så det har torkat upp bättre än vad jag vågade hoppas på.

  Han har valt att göra i stort sett allt med en traktor, utrustad med 900-däck i stället för dubbelmontage.

  – De kör vi med hela säsongen för att slippa ha en traktor till på höstarna. Vi kan köra kärror, harva och så på samma dag utan att plocka på och av dubbelhjul. Med det upplägget kan vi byta traktor lite oftare i stället.

  LÄS MER: ATL:s samlade artiklar om conservation agriculture

  Maskinpark

  Traktor Valtra med 710-däck fram och 900/50 42 bak.

  Traktor Valtra 8050

  Lastmaskin

  Såmaskin Väderstad Spirit C Nordic 6 meter

  Harv Väderstad NZ-Agressive

  Lånar in fräs, Väderstad Feroxharv, He-Va subsoiler alvluckrare med frölåda

  Relaterade artiklar

  Till toppen