Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 mars

  Eko ökar i världen - men marknaden krymper i Sverige

  Den svenska ekologiska arealen minskade i fjol och kräftgången fortsätter för de ekologiska mejerivarorna. Utvecklingen oroar ekobranschen, som vill att handeln gör mer. Men globalt ökar de ekologiska arealerna, visar ny rapport.

   Försäljningen av ekologiska mejerivaror i Sverige fortsätter att backa för tredje året i rad.
  Försäljningen av ekologiska mejerivaror i Sverige fortsätter att backa för tredje året i rad. FOTO: Cecilia Persson

  Globalt är Sverige på en femteplats sett till andelen av odlingsmarken som är ekologisk, med cirka 20 procent.

  Målet är att andelen ekologiskt odlad mark ska öka till 30 procent. Men trots det minskade arealerna något förra året, visar statistik från Jordbruksverket.

  – Det är en oroande utveckling. Vi ser att på nationell nivå tydliga mål om att den ekologiska odlingen ska öka, men regionalt och framför allt i kommunerna arbetar man olika med hur man prioriterar ekologiska inköp i sina verksamheter, säger Ida Lind, talesperson för organisationen Ekologiska Lantbrukarna, till ATL.

   Ida Lind är talesperson för Ekologiska Lantbrukarna.
  Ida Lind är talesperson för Ekologiska Lantbrukarna. FOTO: Ekologiska Lantbrukarna

  Ekoarealerna ökar globalt

  Globalt har trenden varit en annan. Den ekologiska arealen ökade med 1,1 miljoner hektar i världen 2019 jämfört med 2018. Det visar den senaste rapporten ”The World of Organic Agriculture” som presenterades i februari.

  Drygt 72 miljoner hektar mark är därmed ekologiskt odlad, enligt rapporten som bygger på data om ekologiskt odlad areal och marknadsläget i 187 länder.

  Rapporten görs av Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) och IFOAM – Organics International.

  Nästan hälften av de ekologiskt certifierade arealerna finns i Australien (35,7 miljoner hektar) följt av Argentina (3,7) och Spanien (2,4).

  Alla världsdelar ökade sin ekologiska areal 2019, förutom Asien då Kina minskade sin odling, enligt rapporten.

  Globalt räknas 1,5 procent av marken vara ekologiskt odlad. Men i olika länder varierar de siffrorna stort. Högst andel finns i det lilla furstendömet Lichtenstein med cirka 41 procent av åkermarken ekologisk.

  ”Oroande utveckling”

  Danmark finns den största ekomarknaden sett per land. Ekologiskt står för 12,1 procent av totala livsmedelsmarknaden i landet.

  Så stark är inte ekomarknaden i Sverige.

  I fjol steg visserligen försäljningsvärdet för svenskproducerad ekologisk mat med 2,6 procent, eller 133 miljoner kronor. Det visar Svenskt ekoindex 2020 som undersökningsföretaget Nielsen gjort på uppdrag av Ekologiska Lantbrukarna med finansiering av Jordbruksverket.

  Trots det fortsätter ekologiskt att tappa andelar i handeln, jämförbara konventionella produkter ökade sin försäljning betydligt mer under ett år då dagligvaruhandeln gick starkt.

  Försäljningen av svenska ekologiska mejerivaror fortsatte att backa för tredje året i rad. Segmentet minskade försäljningsvärdet med 50 miljoner kronor, eller 1,9 procent.

  Men andra områden sålde bättre. Svenska ekologiska spannmålsvaror ökade med 12,2 procent, eller 145 miljoner kronor.

  Även ekoäggen sålde bättre (+3,5), precis som ekologisk nötkött (+4,5) och kyckling (+6,4).

  Lösviktsförsäljningen av frukt, grönt och potatis saknas i underlaget på grund av brist på data.

  Handeln behöver göra mer för att lyfta fram de ekologiska alternativen i butik, menar Ekologiska Lantbrukarna:

  – När man gör det enkelt för kunden att hitta det ekologiska så väljer fler det. Och inom e-handeln så ser man att ekoförsäljningen går väldigt starkt, avslutar Ida Lind.

  LÄS OCKSÅ: Forskare: Eko bygger för mycket på djurproduktionLÄS OCKSÅ: Ekologiskt ökar i världen – men minskar i Sverige

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen