Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 mars

  Spår stor efterfrågan på växtskyddsmedel

  Höga priser och ökad odling kan leda till en stor efterfrågan på växtskyddsmedel i år.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Trons / TT

  Anders Pålsson, marknadsbevakare på HIR Skåne, rekommenderar växtodlare att lägga order på växtskydd i tid.

  – Detta för att säkra sin tillgång och för att ge återförsäljarna en signal om vilket behov som finns hos lantbrukarna, så de kan säkra upp de mängder som behövs om det skulle uppstå problem i leveranskedjan på grund av covidrestriktioner eller störningar i produktionen, säger han.

  Johannes Åkerblom, chef för växtodling på Lantmännen, ser just nu inga stora risker för att tillgången på växtskyddsmedel generellt ska störas, men framhåller att det alltid kan bli brist på enstaka artiklar.

  – Det är svårt att veta i förväg vilken artikel som blir drabbad det enskilda året.

  Tillverkningen av växtskyddsmedel sker ofta i olika länder, till exempel kan den aktiva substansen framställas i Asien och själva medlet färdigställas i Europa. Tyskland, Storbritannien och Danmark var de länder som exporterade mest växtskyddsmedel till Sverige förra året, enligt den officiella statistiken.

  Förra året skedde en ökning av importen av svampmedel till Sverige med 40 procent jämfört med 2019, medan importen av ogräsmedel sjönk något. Insektsmedel var på ungefär samma nivå.

  På Lantmännen märktes en ökad försäljning av växtskyddsmedel förra året tack vare av en stor höstsådd och en hög skördepotential. Det är ett liknande scenario i år.

  – Grödfördelningen är väl så gynnsam 2021 som den var 2020, till och med är höstsådden ytterligare något större. Det kan bli en viss vinterpåverkan fortfarande, men generellt ser den stora höstsådden väldigt bra ut, så grundförutsättningarna är där för en bra skörd, säger Johannes Åkerblom.

  Höga priser ökar intresset

  Samtidigt är priserna på spannmål och framför allt raps höga, vilket också ökar benägenheten att satsa på växtskydd.

  Enligt Anders Pålsson bör priserna på växtskydd vara lägre nu jämfört med samma tid förra året eftersom den svenska kronan är starkare. Bankprognoser säger att valutan ska stärkas ytterligare, samtidigt kan efterfrågan på växtskyddsmedel öka längre fram.

  – Valutaprognoser är opålitliga. Med de höga priserna vi har för grödorna så kommer mer areal att odlas globalt och det kommer också att vara mer ekonomiskt motiverat med ökande insatser av växtskydd. Det kan kanske leda till brist på vissa produkter som det blev med Kerb i höstas. Det kan också bli lockande för tillverkarna att höja sina priser, konstaterar Anders Pålsson.

  Enligt Johannes Åkerblom är priserna på växtskydd stabila och valutakursen har hjälpt till att hålla dem i schack. Han tror inte på några stora förändringar fram till skörd.

  – Scenen är redan satt. Jag ser ingen stor dramatik i växtskyddspriserna, ingen tendens att de ska rusa så som de till exempel har gjort på gödsel.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen