Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 september 2017

  Tyska bönder fruktar De Gröna

  MÜNCHEN

  Tyska bönder valde konservativt, som vanligt, i söndagens förbundsdagsval. De Grönas förmodade intåg i regeringen hälsar lantbrukarna med skepsis.

   "Jag befarar att förordningar kommer att förändras, bland annat vad gäller djurskyddet", säger Monika Windbergs vid Deutscher Raiffeisenverband.
  "Jag befarar att förordningar kommer att förändras, bland annat vad gäller djurskyddet", säger Monika Windbergs vid Deutscher Raiffeisenverband. FOTO: MOSTPHOTOS

  Liksom befolkningen i helhet gav de ett starkare stöd till både liberalerna och det högerpopulistiska AfD än vid förra valet.

  Det mest troliga är nu att Tyskland kommer att få en så kallad Jamaika-koalitionsregering de närmaste fyra åren. Det betyder att de konservativa unionspartierna CDU och CSU (svart) som starkaste kraft skulle sitta kvar med Angela Merkel som förbundskansler. Men de skulle byta ut socialdemokraterna mot liberalerna FDP (gult) och de Gröna som koalitionspartners.

  Det klassiska arbetarpartiet socialdemokraterna fick sitt sämsta resultat sedan andra världskriget och har tolkat det som att deras väljare inte vill att de ska jobba ihop med Angela Merkel igen. Istället vill de profilera sig starkare genom en ”konstruktiv oppositionspolitik”.

   Det mest troliga är nu att Tyskland kommer att få en så kallad Jamaika-koalitionsregering de närmaste fyra åren.
  Det mest troliga är nu att Tyskland kommer att få en så kallad Jamaika-koalitionsregering de närmaste fyra åren.

  Missnöjesparti i topp tre

  Även de konservativa partierna tappade väljare till de stora vinnarna AfD och FDP. Det högerpopulistiska partiet AfD har blivit det tredje största partiet i landet och kommer för första gången in i förbundsdagen. Dess budskap är starkt nationalistiskt, mot EU och innehåller ekonomiska löften till de svagaste egna medborgarna.

  Ett missnöjesparti, som har fått många väljare som ville markera att de inte stödjer den sittande regeringens arbete. Bland bönder har de också fördubblat antalet väljare till 8 procent. Alla övriga partier har dock förklarat att de inte tänker regera med hjälp av AfD. FDP kan kallas de rikas missnöjesparti.

  Det vill ha största möjliga friheter för företagare och förmögna. Efter många års lillebrorserfarenhet främst i konservativa regeringar fick FDP efter förra valet lämna förbundsdagen, men kommer nu in igen. Här har även jordbrukare gett mer än dubbelt så många röster i årets val jämfört med 2013.

  Kan bli negativt för lantbruket

  De möjligheter som finns kvar för en tysk regering gillas inte av bönderna. De tyska lantmännen är skeptiska till en Jamaikakoalition.

  – Det kommer säkert att bli svårare för lantbruket, siar presstaleskvinnan Monika Windbergs vid Deutscher Raiffeisenverband.

  – Jag befarar att förordningar kommer att förändras, bland annat vad gäller djurskyddet.

  Ännu har inga konkreta koalitionsförhandlingar offentliggjorts, så det handlar om spekulationer. Men om De Gröna, som har jordbruket som ett huvudämne, skulle få jordbruksdepartementet räknar Windbergs med större belastningar för de tyska jordbrukarna.

  – Det skulle kunna innebära att möjligheten till export beskärs och det är en mycket viktig ekonomisk faktor för hela landbrukskooperativet, menar Windbergs.

  Den tyska förbundsdagen

  Väljs vart fjärde år.

  Angela Merkel (CDU) har varit förbundskansler sedan 2005, med skiftande koalitionspartners.

  61,5 miljoner tyskar hade rösträtt i år och 76,2 procent av alla röstberättigade personer deltog i valet. För att komma in i förbundsdagen måste ett parti uppnå minst 5 procent av rösterna.

  Preliminärt resultatet i valet den 24 september är i procent (inom parentes resultatet vid förra valet 2013):

  CDU/CSU (konservativa) 33 (41,5)

  Socialdemokraterna (SPD) 20,5 (25,7)

  Alternative für Deutschland (högerpopulister) 12,6 (4,7)

  Liberalerna (FDP) 10,7 (4,8)

  Vänsterpartiet 9,2 (8,6)

  De Gröna 8,9 (8,4)

  Övriga 5 (6,2)

  Det officiella resultatet offentliggörs den 12 oktober.

  Så valde de tyska bönderna enligt opinionsundersökningsföretaget Forschungsgruppe Wahlen i procent (inom parentes resultatet vid förra valet 2013):

  CDU/CSU: 61 (74 )

  FDP: 14 (6)

  AfD: 8 (4)

  De Gröna: 5 (4)

  SPD: 5 (7)

  Vänsterpartiet: 4 (4)

  övriga: 4

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen