Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 februari 2018

  Efter turbulent år: "Vi tror på ökad konsumtion av kyckling"

  Förra året blev turbulent för den svenska kycklingbranschen, med fågelinfluensa, Newcastlesjuka och campylobacter som smittade konsumenterna. Mitt i blåsten stod Svensk Fågels ordförande Jenny Andersson.

   Kycklingbranschen drabbades av flera motgångar under år 2017. Jenny Andersson, ordförande i Svensk Fågel, tror på ett bättre 2018.
  Bild 1/2 Kycklingbranschen drabbades av flera motgångar under år 2017. Jenny Andersson, ordförande i Svensk Fågel, tror på ett bättre 2018. FOTO: Fredrik Loberg
   Kycklingarna som föds upp i Bankeberg är av rasen Cobb och har kläckts i skånska Blentarp.
  Bild 2/2 Kycklingarna som föds upp i Bankeberg är av rasen Cobb och har kläckts i skånska Blentarp. FOTO: Fredrik Loberg

  På Bankebergs gård i Mönsterås kommun driver Jenny Andersson med familj företaget Stjärnamo Kyckling. I det ena stallet föder de upp 20 000 kycklingar på framför allt majs. I det andra huset med 100 000 kycklingar innehåller foderautomaterna vete.

  För två år sedan valdes hon till ordförande i Svensk Fågel, som organiserar cirka 150 medlemsföretag inom kyckling- och kalkonbranschen.

  2017 blev ett händelserikt år.

  Bland annat insjuknade ett stort antal kycklingkonsumenter i magsjuka orsakad av campylobacter i färsk, svensk kyckling.

  – Smittan är betydligt vanligare på utländsk kyckling. Det nya var att det nu handlade om bakterier från svenska kycklingar. Genom vår medlemsorganisation och vårt kontrollprogram upptäckte vi att något var fel. Bönderna och slakteriet som drabbades arbetade stenhårt för att åtgärda problemen, säger Jenny Andersson

  Vad gjorde du?

  – Framför allt innebar det mycket extraarbete för vår kanslipersonal. Tillsammans med veterinärer och expertis spårade de smittkällan och de var tillgängliga för medlemmar och media. Arbetet med att upplysa allmänheten hur man tillagar rått kött intensifierades.

  Drabbades av restrektioner

  Fågelinfluensa och den allvarliga virussjukdomen Newcastlesjuka orsakade också stora problem förra året. Tre gårdar med värphöns drabbades av Newcastlesjuka.

  Även kycklingbranschen drabbades av de efterföljande restriktionerna med ett skyddsområde minst tre kilometer från de smittade gårdarna, och ett övervakningsområde med en radie av minst tio kilometer.

  Jenny Andersson är lättad över att inget kläckeri hamnade inom någon av zonerna.

  – Får de inte leverera på grund av restriktioner måste de avliva alla sina nykläckta kycklingar. Då får vi bönder inga kycklingar, slakterierna får inget att slakta och konsumenten får ingen svensk kyckling.

  Inom EU är det bara Sverige, Finland och Estland som inte vaccinerar fjäderfä mot Newcastlesjuka. Äggbranschen är emot vaccinering, på grund av ökade utgifter och risk att hönsen värper färre ägg. Jordbruksverket säger också att det inte är ekonomiskt försvarbart.

  Gör en annan analys

  Jenny Andersson och Svensk Fågel vill ändå införa vaccinering även i Sverige.

  – Vi håller inte med om den ekonomiska analys som gjorts, och flera utbrott bland fjäderfä och värphönsbesättningar har förekommit det senaste året, som radikalt har förändrat förutsättningarna.

  Varför är det viktigt för er?

  – Exporten drabbas hårt på grund av att vi inte vaccinerar. Många länder inför tidsbegränsade importstopp mot svensk kyckling och kläckägg med anledning av detta, berättar Jenny Andersson.

  Bland annat har exporten av svenska kycklingfötter och -vingar till asiatiska konsumenter drabbats.

  – Det blir också ett resursslöseri, när kycklingfötterna kasseras, eftersom vi inte äter dem i Sverige. Ur ett hållbarhetsperspektiv är det mycket viktigt att vi kan använda hela kycklingen. Det gör den svenska produktionen mer konkurrenskraftig.

  Vad kommer att hända i branschen under år 2018?

  – Vi tror på en ökad konsumtion av kyckling. Trenden har varit uppåtgående de senaste åren, trots all turbulens förra året.

  LÄS OCKSÅ: Ökad risk för svensk epidemiLÄS OCKSÅ: Uppåt för kyckling trots larmrapporterLÄS OCKSÅ: Slakteriproblem möjlig orsak

  Jenny Andersson

  Ålder: 45

  Bor: Bankebergs Gård

  Ordförandeår i Svensk Fågel: Snart två

  Företag: Stjärnamo kyckling

  Antal år i kycklingbranschen: 20

  Familj: Man och två barn, föräldrar och syster med familj är grannar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen