Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 september 2019

  Efter storbranden – bönder blir brandmän

  När skogsbranden i skånska Hästveda rasade som värst ryckte traktens lantbrukare ut och vattenbegöt vägarna med hjälp av sina traktorer.

   Hästveda tidigare i våras: Med hjälp av traktor och gödseltank vattenbegjuter en av traktens lantbrukare vägarna för att hindra skogsbrandens framfart. Arkivbild.
  Hästveda tidigare i våras: Med hjälp av traktor och gödseltank vattenbegjuter en av traktens lantbrukare vägarna för att hindra skogsbrandens framfart. Arkivbild. FOTO: Johan Nilsson/TT

  Branden blev svårsläckt men till slut lyckades släckningsarbetet – bland annat tack vare böndernas insats. Nu har de fått mersmak, för ett 20-tal skånska bönder ska utbildas av räddningstjänsten för att kunna hjälpa till även i framtiden, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

  – Det är ju faktiskt lite av ett egenintresse, man skulle själv sätta värde på att få hjälp om det börjar brinna här på gården, säger Peter Larsson, en av de utryckningsvilliga bönderna till SVT.

  Tanken är att lantbrukarna ska ingå i en ”specialstyrka” av utryckningsvilliga med maskiner som kan rycka ut när räddningstjänsten behöver hjälp.

  Relaterade artiklar

  Till toppen