Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 september

  Efter nya avtalen – nu växer betarealen

  Den odlade arealen sockerbetor kommer att öka 10 procent till nästa år, visar en sammanställning från Nordic Sugar.

   Volymbonusen innebär att den som ökat sin areal med minst 10 procent får en halv euro mer per ton betor. Arkivbild.
  Volymbonusen innebär att den som ökat sin areal med minst 10 procent får en halv euro mer per ton betor. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  De senaste åren har arealen på svensk sockerbetsodlingen sjunkit från 30 000 hektar till 27 000. Det har fått Nordic Sugar att dra i gång en satsning för att öka intresset för betodling. Det har bland annat handlat om en volymbonus, som på sina håll mött viss kritik.

  Men satsningen har varit en framgång och när kontraktstiden för odling 2020 nu är avslutad visar det sig att arealen kommer att öka med 2 700 hektar, eller 10 procent.

  Halv euro mer per ton

  Bakom arealökningen står etablerade odlare som expanderat, odlare som hoppade över 2019 och nu är tillbaka samt ett mindre antal helt nytillkomna odlare.

  – Vi känner oss nöjda med det och ser det som ett kvitto på att de förändringar vi gjort i avtalen mottagits positivt. Det känns bra, säger Anders Rydén, chef Agricenter på Nordic Sugar.

  Volymbonusen innebär att den som ökat sin areal med minst 10 procent får en halv euro mer per ton betor. Det utöver till exempel fastpriskontraktet på ett år som ger 30,1 euro per ton.

  Vill ha fler

  Nordic Sugar ser gärna att fler odlare ansluter och erbjudandet gäller även för kontrakt 2021.

  – Den odlare som inte utnyttjade volymbonusen i år får chansen nästa år. Det sker en kontinuerlig omsättning av aktiva lantbrukare och där odlare slutar vill vi gärna att det kommer in nya eller att befintliga odlare tar över, säger Anders Rydén.

  Årets kampanj startar 26 september och Anders Rydén har förväntningar på en god skörd.

  – Betorna ser väldigt fina ut i år. Vi har fått ytterligare nederbörd och temperaturen är fortfarande hög både dag och natt så tillväxten i fälten fortsätter in i oktober, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen