Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 mars

  London röstar om Brexit utan avtal

  Bryssel.

  En omröstning om att lämna EU utan avtal är kvällens steg på den brittiska Brexittrappan.

  Samtidigt tryter tålamodet med Storbritanniens regering och parlament allt mer – hos såväl väljare som företagare och övriga EU.

   Tisdagens Brexitomröstning innebar ett nytt svidande nederlag för premiärminister Theresa May. I kväll ska det brittiska underhuset ta ställning till om man ska lämna EU utan avtal.
  Tisdagens Brexitomröstning innebar ett nytt svidande nederlag för premiärminister Theresa May. I kväll ska det brittiska underhuset ta ställning till om man ska lämna EU utan avtal. FOTO: TT

  Det är dags för May att avgå tycker 50 procent av de tillfrågade i en snabbmätning för nyhetssajten Politico efter gårdagskvällens nya nej i underhuset till utträdelseavtal med EU. Bara 32 procent av de tillfrågade vill att hon sitter kvar.

  Mätningen speglar den nuvarande splittringen i landet. 35 procent vill ha förlängda förhandlingar med EU om utträdet. 29 procent vill ha en ny folkomröstning. 25 procent vill lämna EU direkt utan avtal.

  Företagarna suckar tungt.

  – För varje vecka som går lägger företagarna mer och mer på lagerhållning. Osäkerheten är bitande, säger Carolyn Fairbairn, generaldirektör på den brittiska näringslivsorganisationen CBI, till BBC.

  Suckar och kritik

  I morse lade den brittiska regeringen fram nya förslag om nödåtgärder utifall att det blir ett avtalslöst utträde den 29 mars. Bland annat kommer tullarna att tillfälligt slopas på 87 procent av alla varor för att försöka lindra effekterna.

  Fast näringslivet jublar inte direkt.

  – Det här införs i det här landet utan konsultationer med näringslivet, utan tid för förberedelser. De här nya handelsvillkoren kommer i en tid när företagen blockeras från sin närmaste handelspartner. Det här är inte sätt man styr ett land på, säger Fairbairn till BBC.

  Utanför Storbritannien håller övriga EU andan och gnisslar tänder.

  ”Det är en besvikelse att Storbritanniens regering inte har kunnat ordna en majoritet bakom utträdelseavtalet som både parter var överens om i november. En lösning måste komma från London”, twittrar Nederländernas premiärminister Mark Rutte.

  ”Djupt besviken över resultatet i Brexitomröstningen. Trots klara EU-garantier om nödlösningen står vi nu inför ett kaotiskt avtalslöst scenario”, skrev danske statsministern Lars Løkke Rasmussen.

  Omvänd fråga

  Ett avtalslöst utträde – som kvällens parlamentsomröstning handlar om – väntas dock inte få stöd av en majoritet i underhuset.

  Samtidigt finns rejäl kritik mot hur Theresa May valt att ställa kvällens fråga, vilket skapar ett osäkert läge.

  I stället för att säga rakt ja eller nej till ett avtalslöst utträde har May vänt på frågan. Ledamöterna ska ta ställning till om de säger ja eller nej till att avvisa ett avtalslöst utträde – samtidigt som texten också noterar att ett avtalslöst utträde fortsättningsvis är det som kommer att ske om inte parterna är överens.

  Fel, tycker många av de som absolut inte vill ha ett no deal-läge och nu anser sig lurade på ett uteslutande av det.

  Fel, tycker också många som vill ha en no deal, men som nu ser det som ännu svårare att vinna i kväll – särskilt eftersom premiärministern också lovat att hennes ministrar ska få rösta som de vill.

  Flera ändringsförslag är därför på gång från ledamöterna inför dagens debatt och omröstning.

  Ny röst i morgon?

  Om parlamentet i kväll röstar nej till att avvisa ett avtalslöst läge har Theresa May lovat att det ska bli regeringens politik under de få veckor som nu återstår till det planerade Brexitdatumet den 29 mars.

  Annars väntas ännu en omröstning redan i morgon, om huruvida ledamöterna vill att Storbritannien ska be EU om förlängd förhandlingstid.

  Hur övriga EU-länder kommer att ställa sig till det är dock inte givet. Få är intresserade av att dra ut på den nuvarande trätan i det brittiska parlamentet om inte det finns en klar plan för vad som ska göras. En väldigt kort eller väldigt lång förlängning är snarare vad rest-EU väntas föredra.

  EU-kommissionens finanskommissionär Pierre Moscovici ber om brittiska besked.

  – Vi har gjort allt vi kan. Nu är det dags för britterna att säga vad de vill, inte vad de inte vill, säger Moscovici till fransk tv, enligt Reuters.

  Fakta: Viktiga dagar om Brexit

  Här är den närmaste tidens viktiga Brexitdatum:

  • 13 mars: det brittiska underhuset röstar om att lämna EU utan avtal den 29 mars.

  • 14 mars (om ett avtalslöst utträde har avvisats): underhuset röstar om att be EU om förlängd förhandlingstid.

  • 21–22 mars: årets första ordinarie EU-toppmöte i Bryssel, enligt planerna det sista med Storbritannien som medlemsland.

  • 25–28 mars: EU-parlamentet samlas i Strasbourg, med möjlighet att ratificera ett utträdelseavtal.

  • 29 mars: Storbritannien ska lämna EU, kl 23.00 (brittisk tid).

  Fakta: Utträdelseavtalet

  • EU och Storbritannien har förhandlat fram ett utträdesavtal som i detalj reglerar det brittiska utträdet ur EU, planerat till den 29 mars 2019. I avtalet ingår allt från framtida rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, till ekonomiska uppgörelser kring exempelvis pensioner och bidrag till EU-projekt som Storbritannien lovat vara med och finansiera.

  • Om avtalet godkänns av Storbritanniens parlament och EU-parlamentet inleds en 21 månader lång övergångsperiod fram till den 31 december 2020 för att ytterligare underlätta för folk och företag att anpassa sig.

  • Om avtalet inte godkänns – exempelvis på grund av oenighet i det brittiska parlamentet – finns dock risk för ett avtalslöst utträde och i så fall en abrupt ändrad relation då allehanda EU-regler och -tillstånd slutar gälla omedelbart från den 30 mars.

  • För att lindra följderna av en eventuell avtalslös situation förbereder just nu både EU och Storbritannien nödåtgärder. EU-kommissionen har lagt fram 18 nödförslag för att lindra effekterna för exempelvis studenter, fisket och flygtrafiken. På EU-kommissionens webbplats finns också 88 noggranna genomgångar av konsekvenserna inom en lång rad områden.

  Relaterade artiklar

  Till toppen