Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 april

  Efter gruvprotesterna: Ingen borrning i Dalsland

  Det blir ingen provborrning efter metaller i Dalsland. Australiska företaget Odin Metals Ltd som fått klartecken för tre års provborrning väljer att avbryta projektet.

   Det blir ingen provborrning efter metaller i Dalsland. Gruvbolaget frånsäger sig rätten. Arkivbild.
  Det blir ingen provborrning efter metaller i Dalsland. Gruvbolaget frånsäger sig rätten. Arkivbild. FOTO: Scandivanadium

  Provborrningen efter koppar och silver var planerad att ske på 22 000 hektar mark i fyra kommuner i Dalsland, men nu stoppas planerna. Företaget Odin Metals Ltd meddelade i förra veckan till Bergsstaten att man inte avser fullfölja provborrningarna, skriver Provinstidningen.

  ”Minerallagen är föråldrad”

  I Åmål är kommunalråd Michael Karlsson (S) nöjd över att provborrningen inte ska genomföras. Men han menar att ytterligare arbete kommer att göras för att undvika en liknande situation framöver.

  – Minerallagen är en föråldrad lag som åsidosätter alla andra lagar och kör över markägare, säger Michael Karlsson (S) till tidningen.

  Som ATL tidigare har berättat startade en grupp privatpersoner Gruvkampen Dalsland som en reaktion mot provborrningsplanerna när de blev kända förra våren. Ett 80-tal personer överklagade då provborrningarna, men överklagandet avvisades av förvaltningsrätten i Luleå.

  Relaterade artiklar

  Till toppen