Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 november 2017

  Efter giftskandalen: Miljonförluster, konkurshot och äggbrist

  Woudrichem, Nederländerna, ATL

  3,5 miljoner nederländska höns och två miljoner belgiska har avlivats. Kostnaderna har passerat hundra miljoner euro och krisen är inte över. Det är facit fyra månader efter att fipronilskandalen bröt ut. Vinnare är äggproducenter med friska höns. De nederländska kan räkna med en årslön på 55 000 euro, 41 000 mer än 2016.

   Äggen på bilden har inget samband med händelserna i artikeln.
  Äggen på bilden har inget samband med händelserna i artikeln. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  3,5 miljoner nederländska höns och två miljoner belgiska har avlivats. Kostnaderna har passerat hundra miljoner euro och krisen är inte över. Det är facit fyra månader efter att fipronilskandalen bröt ut. Vinnare är äggproducenter med friska höns. De nederländska kan räkna med en årslön på 55 000 euro, 41 000 mer än 2016.

  Under drygt ett år drog de båda kompanjonerna i Chickfriend fram i de nederländska och belgiska hönsstallarna. Företaget står inskrivet i handelsregistret som städföretag för stallar. Ingen av ägarna, som kommer från en djupt religiös miljö, hade giltig sprutlicens. Medlet var förbjudet bland djur som används för livsmedelsproduktion.

  LÄS MER: Giftskandalen växer

  Men nästan ingen frågade. Ett undantag var lantbruksuniversitetet i Wageningen när Chickfriend skulle behandla deras försöksanläggningar.

  – Bara eteriska oljor, var svaret de fick.

  Importerat från Rumänien

  Medlet importerades från Rumänien av den belgiska firman Poultry Vision. Första omgången var en leverans på 3 000 liter för 108 000 euro. Poultry Vision levererade till Chickfriend. I november 2016 blev det bråk i Poultry Vision. En av delägarna tipsade den nederländska kontrollmyndigheten NVWA, som inte gjorde något.

  Det var en rutinkontroll i Belgien drygt ett halvår senare som avslöjade skandalen.

  LÄS MER: Giftskandalen: 147 producenter får leveransförbud

  I dag är över 300 nederländska hönsgårdar, av de totalt 793 behandlade, helt eller delvis blockerade. Det är gårdar där man valt att låta hönsen leva, men svälta dem så att fipronilet försvinnet ur fettet.

  Senaste kostnadsberäkningen är från den 22 september:

  Mångmiljonförluster

  35–45 miljoner euro för bönderna, drygt två miljoner för äggkläckningsföretag som inte kan leverera kycklingar. En del måste dödas. Äggpackningsstationer som måste kasta ägg och köpa in dyrare har förlorat 15–20 miljoner, exportörerna mellan fem och tio miljoner och butikerna sju–åtta miljoner.

  Gödseln får inte spridas. Fipronil är farligt för vattendjur och insekter. Det kostar 40 euro per ton att bränna och ytterligare 19 att transportera.

  LÄS MER: Två personer gripna för äggskandalen

  Den belgiska äggbranschen är inte lika hårt drabbad. Nyligen uppskattades förlusterna för hela skandalen till 21 miljoner euro. Sju företag är fortfarande blockerade. Men medan de belgiska producenterna får förlusterna täckta av staten, får de nederländska klara det på egen hand.

  – Den direkta skadan är företagens ansvar. Vi ska hjälpa till att återställa konsumentförtroendet på exportmarknaderna, främst Tyskland, svarade ekonomiminister Henk Kamp på en riksdagsfråga.

  Äggproducenter stämmer NVWA

  De nederländska äggproducenterna har därför anlitat en grupp advokater som stämmer NVWA. Hade kontrollmyndigheten ingripit i tid, hade skandalen begränsats.

  Den belgisk-nederländska fipronilskandalen har också visat att medlet används i flera andra länder. Med jämna mellanrum avslöjas fipronil i ägg från Polen. I Italien har 20–30 miljoner höns slaktats därför att man använt fipronil i stallarna.

  Detta har lett till äggbrist i hela Europa. Nyligen slog den belgiska industrin larm.

  – Priserna på ägg har mer än fördubblats och vi ser ännu inte slutet, sa en talesman för FEVIA intresseorganisation den belgiska livsmedelsindustrin. En del av våra företag riskerar att gå under.

  LÄS OCKSÅ: Världens bästa livsmedelLÄS OCKSÅ: Innovativa lantbrukare får prärien att blomstraLÄS OCKSÅ: Franska mejerijätten har insyn i Svensk Mjölk

  Relaterade artiklar

  Till toppen