Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 april

  Efter Gauchodomen: Nu startas insektsbevakning

  Växtskyddscentralen startar tillsammans med branschen för första gången insektsbevakning av sockerbetor. Behovet anses ha ökat efter domen mot Gaucho som väntas leda till ökat insekttryck.

   Anders Rydén, chef Agricenter på Nordic Sugar.
  Anders Rydén, chef Agricenter på Nordic Sugar. FOTO: Nordic Sugar

  Som en konsekvens av beslutet att stoppa dispensen för Gauchobetat utsäde startar Nordic Sugar och Växtskyddcentralen insektsbevakning i sockerbetsfält.

  – Växtskyddscentralerna följer många andra grödor men det har det inte funnits något större behov av att följa sockerbetorna tidigare eftersom vi haft Gauchobetningen. Nu omvärderar man det och tar med betorna i bevakningen, säger Anders Rydén, chef Agricenter på Nordic Sugar.

  Insektbevakningen kommer att genomföras i samarbete med Nordic Sugar och företagets forskningsinstitut NBR.

  Ökat insektstryck

  – Vi kommer löpande att informera odlarna om vad vi hittar och ge rådgivning om vilka insatser som kan komma att behövas, säger Anders Rydén.

  Insektsbevakningen är en direkt följd av det ökade insektstryck som väntas efter det att Kemikalieinspektionens dispens för utsädesbetning med växtskyddsmedlet Gaucho stoppades av mark- och miljödomstolen tidigare i år.

  – Den hävda dispensen för Gaucho var ingenting som vi förväntade oss utan vi var tvungna att fatta ett snabbt beslut om insektsbevakningen, säger Anders Rydén.

  Startar nästa vecka

  Bevakningen drar igång på ”ett antal platser” runt om i Skåne redan i nästa vecka även om Anders Rydén inte tror att man kommer att hitta några skadeinsekter i det här skedet.

  – Vi bytte ut Gaucho mot Force i betningen och den borde hålla tills plantorna kommit upp och fått åtminstone två blad. Innan dess förväntar jag mig inga större angrepp, säger han.

  Årets betsådd kom i gång redan i slutet av mars och hittills beräknas 80 procent av den svenska sockerbetsarealen sådd. Det är relativt tidigt men viktigast är att det har varit en kontinuerlig samlad såddperiod utan avbrott för till exempel regn, enligt Anders Rydèn.

  – Den här positiva starten kommer odlarna att ha igen vid skörd. Vi har kunnat utnyttja vårtillväxten och därmed förlängt säsongen, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen