Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 april 2017

  Publikanstormning – nu slutar gården med betessläpp

  Medan allt fler mjölkproducenter satsar på betessläpp gör Stegsholms gård utanför Stockholm tvärtom. Efter först publikanstormning och sedan hällregn, slutar gården med publikt betessläpp och satsar på öppen-gård-dag i stället.

  – Nu har vi haft betessläpp i 13 år, och det har eskalerat något fruktansvärt, men vi orkade inte en gång till, säger Åse Borg.

  För Åse Borgs familj, släkt och vänner har satsningen varit total. De har bakat tusentals bullar, jobbat i serveringen och gårdsbutiken, stekt korv och hamburgare, lett ponnyridningen och sålt olika saker. Allt för att göra ett bra evenemang och för att tjäna pengar.

  10 000 människor

  Som mest har 10 000 människor åkt ut till Gålö i skärgården sydöst om Stockholm för att se när korna släpps ut på bete.

  I närheten av Stockholm kommer det enorma skaror besökare när vädret är bra. Men de senaste två åren har regnat bort.

  – Nästan inget folk har kommit, och har de kommit har de bara tittat på kossorna och sedan åkt hem igen, säger Åse Borg.

  – Vi har ju behövt anlita all släkt och vänner, vi har väl varit nästan 100 personer som har jobbat, och släkt och vänner orkar inte längre.

  ”Kunna tjäna lite pengar”

  Nu blir det alltså inget publikt betessläpp på Stegsholms gård. I stället arrangeras en öppen-gård den 1 maj. Besökarna får inte se ystra kor i hagen, de står fortfarande inne i lagården.

  Men besökarna kan hälsa på de andra djuren, äta, handla och rida.

  – Vi hoppas inte att det blir en lika stor grej i alla fall. Det ska bli en mindre tillställning där folk får komma ut och titta på djuren, det är det de brukar vilja. Vi ska kunna tjäna lite pengar, men hoppas att det inte blir för mycket folk, säger Åse Borg.

  Betessläppet på Björketorps gård omsätter 100 000 kronor.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen