Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 december 2018

  Rådet från Spannmålsodlarna: Ha is i magen

  Ha is i magen och teckna inte upp dig på för stora leveranskontrakt. Sverige är på väg in i ett unikt läge skörd 2019 och ingen vet ännu vilket pris som är det rätta. Det rådet ger Johan Karlzén, ordförande i Spannmålsodlarna.

  FOTO: Ola Torkelsson och Göran Berglund

  Efter en gynnsam höst är sådden av spannmål och oljeväxter på den högsta nivån på flera år. Enligt SCB ligger höstsådden 34 procent högre än i fjol och 14 procent över femårssnittet. Samtidigt råder det i brist på spannmål efter det svaga skördeutfallet 2018. Något som kommer att påverka prisnivån för den som kan skörda tidigt 2019.

  – Höstsådden är större än på länge och det behövs verkligen. När man läser om sådden kan man få bilden av att vi kommer att bada i spannmål i höst men det kommer vi knappast att göra eftersom det gapar tomt i lagren, säger Johan Karlzén, ordförande i Spannmålsodlarna.

  – Det vill min själ till att allt som är sått blir någonting av annars kommer vi att ha ett jätteproblem.

  Tidig skörd kan få bra betalt

  Han menar att Sverige nu går in en unik situation där lagren är tömda innan den nya skörden inleds.

  – Det är ett läge som vi som håller på med jordbruk numera aldrig har upplevt. Vi har alltid haft kvar ett övergångslager som vi försökt prångla ut innan skörd och som bidragit till att pressa priset. Nu har vi ingenting. Så de som skördar tidigt 2019 kommer att få vara med om en annorlunda prissättning, säger Johan Karlzén.

  Han räknar med att den som odlar tidiga grödor som till exempel vinterkorn, råg eller rågvete kan få bra betalt. Det som kan påverka prisbilden negativt är om importen blir stor i vår men Johan Karlzén tror inte att någon importerar mer spannmål än absolut nödvändigt.

  – Det skulle förvåna mig om det blir någon större sänkning av priset från dagens nivå på grund av import. Inget talar i dagsläget för lägre priser. Snarare tror jag på huggsexa i vår fram till dess att vi är säkra på att klara försörjningen, säger han.

  Ha is i magen

  Johan Karlzén tror att de stora inköparna är väl medvetna om vad som väntar.

  – De vill gärna att man binder upp sig på kontrakt redan nu och det kan ju vara värt att fundera lite över vad det beror på. De berättar gärna att många tecknat sig men jag har inte träffat särkilt många lantbrukare som gått in i avtal, säger Johan Karlzén.

  Hans uppmaning är därför att lantbrukaren ska ha is i magen och vänta lite i stället för att springa in i ett kontrakt bara för att priset just nu känns lockande.

  – Teckna inte mer än max 50 procent. Det här tillfället har inte funnits tidigare. Vi har alltid blivit pressade av att det funnits övergångslager. Nu har odlaren möjlighet att styra utbudet. Och det som står på fälten vet vi ingenting om ännu. Så varför gå ut sälja någonting till ett pris som vi inte har en aning om ifall det är det rätta, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen