Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 september

  Efter attackerna – fårägare håller rovdjursvaka

  Den 16 september bjuds Sveriges fårägare in till en gemensam rovdjursvaka. Många känner sig svikna av politikerna och tjänstemännen som bestämmer i rovdjursfrågan, enligt Svenska Fåravelsförbundet.

   Svenska fåravelsförbundet bjuder in till rovdjursvaka för att manifestera mot vad de anser är en ohållbar rovdjurssituation. - Det är coronatider men det här kan alla vara med på. Vi kan hålla avstånd och visa att varg och rovdjur är ett jätteproblem för oss med djur, säger Gudrun Haglund-Eriksson.
  Svenska fåravelsförbundet bjuder in till rovdjursvaka för att manifestera mot vad de anser är en ohållbar rovdjurssituation. - Det är coronatider men det här kan alla vara med på. Vi kan hålla avstånd och visa att varg och rovdjur är ett jätteproblem för oss med djur, säger Gudrun Haglund-Eriksson. FOTO: Pia Gyllin

  – Nu tycker vi att det måste vara nog. Det är angrepp i hela landet och det händer ingenting. Vi måste få till en skyddsjakt som är värd namnet, säger Gudrun Haglund-Eriksson vid Svenska Fåravelsförbundet.

  I år har det skett många uppmärksammade och omfattande rovdjursangrepp mot får i bland annat Halland, Småland, Västerbotten och Uppland.

  Nu kraftsamlar näringen till en rovdjursvaka, som pågår under två timmar på kvällen den 16 september ända till mörkret faller.

  – Man kommer att sitta i sin egen hage och vaka över sina djur den kvällen, som en ren manifestation. Gärna med andra sympatisörer också, och så får man gärna dela med sig av bilder i sociala medier.

  Läs mer: Viktigaste åtgärderna vid vargangrepp

  Vill se flera förändringar av rovdjurspolitiken

  Svenska Fåravelsförbundet är oroat över de många vargangreppen och vill se flera förändringar i rovdjurspolitiken. Bland annat kräver de full ersättning för att sätta upp rovdjursavvisande stängsel, att skyddsjakt beslutas snabbt och att djurägare ska bli bättre bemötta. Parallellt med rovdjursvakan bjuder förbundet in till pressträffar för olika medier.

  Huvudbudskapet är att svensk lammnäring har stor potential att växa – men att rovdjursituationen är ett stort hot.

  – Lammproduktionen minskar där vi har haft stora angrepp i rovdjurslänen. Folk vågar inte satsa för att det är så osäkert. Det finns också en stor okunskap i samhället, där många tror att vi får rovdjursavvisande stängsel gratis.

  Och det handlar inte bara om varg. Den växande björn- och lodjurstammen står också bakom flera angrepp och är en stor källa till oro, enligt Gudrun Haglund-Eriksson.

  Det är fem år sedan det senast hölls en större samlad rovdjursvaka i Sverige. Då det hade varit flera större fårangrepp i Sverige.

  Läs mer: Så skyddar du bäst dina djur mot rovdjursangrepp

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen