Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 november 2018

  Efter Arlas prissänkning: "Det är förfärligt"

  Sveriges Mjölkbönder sågar Arlas prissänkning och bolagets argument om att mildrad foderbrist bidragit till sänkningen.

  – Det har inget med saken att göra, säger Claes Jonsson, ledamot i intresseorganisationen som nu varnar för konkurser.

   Foto: Mostphotos/Privat
  Foto: Mostphotos/Privat

  A contopriset för konventionell mjölk sänks med 9,9 öre i december, men är oförändrat för ekomjölk. Det meddelar Arla i ett pressmeddelande på fredagen.

  Ulrika Gyllenvik, ansvarig för ägarkommunikationen i Arla Sverige säger att prissänkningen beror på att mjölkvolymerna är mindre påverkade av torkan än förväntat och att de globala mjölkvolymerna fortsätter att växa. Det är därmed större tillgång på mejeriprodukter än vad det finns efterfrågan.

  Claes Jonsson, Arlabonde och vice ordförande i intresseorganisationen Sveriges Mjölkbönder, köper inte foderargumentet.

  – Det är förfärligt att de överhuvudtaget som argument kan använda att vi kämpat och fått ihop foder. Jag kan köpa om de skyller på världsmarknaden och ökad tillgång som anledning till att priset gått ner. Men att det också beror på att vi fixat vårt foder har inget med saken att göra, säger han till ATL.

  Han betonar att marknadspriset sätts efter hur marknaden ser ut och vi ännu inte, slutgiltigt, sett hur fodertillgången ser ut i Sverige.

  – Många har dragits med dålig lönsamhet länge och de har inte kunnat köpa foder efter torkan. Men effekterna ser vi ju inte förrän i januari/februari. Men klart är att de som redan har lite foder inte kommer att ha råd att köpa mer på grund av sjunkande mjölkpriser.

  Hur slår prissänkningen mot dig?

  – Det medför minskade intäkter på mellan 250 000 och 270 000 kronor för mig årligen. Det leder främst till att jag inte kan göra nödvändigt underhåll. Konsekvensen blir allt blir lite sämre skött. Men foder måste ju köpas, annars går allt åt skogen direkt.

  Hur slår det mot mjölkbönder i stort?

  – Fler kommer gå i konkurs, medan vissa slutar. Den svenska mjölkinvägningen kommer därmed också att sjunka.

  Står vi inför en ny mjölkkris?

  – Egentligen har vi väl aldrig tagit oss ur mjölkkrisen, utan den bara lindras i perioder, men har varat i 20-30 år eftersom vi haft sjunkande produktion. Och nu kommer många sluta på sikt. Förhoppningsvis kan de då bli skuldfria, men det kommer långt ifrån alla klara. Över tid har vi haft alldeles för låga priser.

  För att åstadkomma en dräglig tillvaro för mjölkbönder behövs en höjning av mjölkpriset med över en krona som genomsnitt, enligt Claes Jonsson. Med årets foderpriser saknas det två kronor per kilo mjölk, eftersom spannmålet så dyrt, tillägger han.

  Hur ser du på att priset på ekomjölk förblir oförändrat?

  – Det är otroligt hur man inte kan använda samma foderargument på ekomjölken. Det borde även gälla för ekofodret i så fall.

  Relaterade artiklar

  Till toppen