Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 augusti 2017

  Effektivare vattenanvändning inom lantbruket

  Svenska lantbrukare står inte för mer än tre procent av den totala vattenförbrukningen. Det visar statistik från LRF. Enligt Markus Hoffman, vattenexpert på LRF, har lantbrukare blivit effektivare och minskat sitt vattenberoende de senaste åren.

   Växtodlare har blivit effektivare i sin vattenanvändning. Det gör att man inte är lika sårbar för lågt grundvatten och torka.
  Bild 1/2 Växtodlare har blivit effektivare i sin vattenanvändning. Det gör att man inte är lika sårbar för lågt grundvatten och torka. FOTO: Ann Lindén
  Bild 2/2

  Lågt grundvatten och uteblivna regn ställer krav på vattenanvändandet för landets lantbrukare. Investeringar i dammar gör nu att lantbruksföretagare nu kan samla in vintrarnas regnvatten.

  Lantbrukets vattenanvändning krymper. Mellan 1990 till 2010 sjönk andelen från 4,7 procent till 3 procent. Detta enligt siffror från SCB. Industrin står för 70 procent av vattenförbrukningen medan hushållen står för 18 procent av förbrukningen.

  Tänker långsiktigt

  – Många lantbrukare tänker långsiktigt och rustar sig inför framtiden, säger Markus Hoffman, vattenexpert på LRF.

  Enligt Markus Hoffman är den svenska bevattningseffekten hög. Cirka 80 procent av det tillförda vattnet tas upp direkt av grödorna. Det gör svensk växtodling till de mest effektiva i världen.

  – Det beror på att ledningar och rör bevattning i Sverige har få läckor.

  Ligger lågt

  Internationellt sett ligger vattenförbrukningen inom lantbruket på 70 procent. Det beror på att vattnet avdunstar snabbt i varma länder där vattentillgången inte alls är lika stora som i Sverige, förklarar Markus Hoffman.

  LÄS MER: Vattenförbrukningen sjunker på GotlandPREMIUM: Miljoninvesteringen i vattenteknik lönar sigLÄS MER: Ny lösning på vattenbristenLÄS MER: Dyrare vatten ska säkra tillgången

  Relaterade artiklar

  Till toppen