Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 april

  ECB lämnar styrräntorna oförändrade

  Europeiska centralbankens råd beslutade vid onsdagens möte att lämna räntorna oförändrade.

   Mario Draghi, ordförande för Europeiska centralbanken vid en presskonfrens på ECB:s huvudkvarter i Frankfurt under söndagen.
  Mario Draghi, ordförande för Europeiska centralbanken vid en presskonfrens på ECB:s huvudkvarter i Frankfurt under söndagen. FOTO: Xinhua/TT

  Styrräntan – lägsta anbudsräntan vid refinansieringsförfarandet – ligger därmed kvar på 0,00 procent. Depositräntan lämnades oförändrad vid -0,40 procent.

  Det meddelade ECB vid en telefonkonferens.

  I Reuters enkät väntade sig samtliga 67 bedömare att ECB skulle lämna depositräntan oförändrad. Samtliga spådde även oförändrad refinansierings- och utlåningsränta.

  Refinansieringsräntan ändrades senast den 10 mars 2016, då den sänktes med 5 punkter till 0,00 procent. Depositräntan ändrades också senast den 10 mars 2016, då den sänktes med 10 punkter till -0,40 procent.

  ECB-rådet lämnar den framåtblickande guidningen oförändrad och räknar fortsatt med att räntorna kommer att vara oförändrade åtminstone till slutet av 2019, och i varje fall så länge som det är nödvändigt för att säkra att inflationsutvecklingen konvergerar uthålligt mot nivåer som ligger under, men nära, 2 procent på medellång sikt.

  ECB upprepar även guidningen om återinvesteringarna.

  ”Rådet avser att fortsätta återinvestera, till fullo, de förfallande obligationerna som köpts under köpprogrammet under en utdragen period efter den första räntehöjningen från ECB, och i vart fall så länge som det krävs för att till fullo bibehålla gynnsamma likviditetsvillkor och en riklig nivå av penningpolitisk stimulans”, skriver ECB.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen