Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 mars

  Dyrt att återvinna färgad balplast

  Korsberga.

  I år ska det bli enklare att lämna in lantbruksplast för återvinning. Samtidigt höjs återvinningsavgiften rejält, bland annat för att balplasten har så många färger.

   Berg av balplast ligger och väntar på att återvinnas vid fabriken i Korsberga utanför Vetlanda.
  Berg av balplast ligger och väntar på att återvinnas vid fabriken i Korsberga utanför Vetlanda. FOTO: Torbjörn Esping

  I år öppnar Svepreturs entreprenör Kretslopp & Recycling i Sverige, KRSAB, för gårdshämtningar året runt och på försök i Jönköping och Skåne med platser där man kan lämna plast varje dag. Hittills har det varit två hämtningar på våren och en på hösten.

  – Kommunerna har slutat ta emot plasten på sina återvinningsgårdar, eftersom värmeverken inte vill ha in den i sina pannor. Och för att den inte ska hamna på fel ställen försöker vi möta efterfrågan och ta hand om den, säger Ingemar Andersson, vd på KRSAB.

   Ingemar Andersson är vd i Kretslopp - Recycling i Sverige, som samlar in 25 000 ton lantbruksplast i Sverige.
  Ingemar Andersson är vd i Kretslopp - Recycling i Sverige, som samlar in 25 000 ton lantbruksplast i Sverige. FOTO: Torbjörn Esping

  25 000 ton lantbruksplast samlas in från hela landet och balplasten bygger stora berg i Korsberga utanför Vetlanda. Tidigare skickades plasten till Kina och Europa. Men numera återvinns balplasten i den nya fabriken, som delvis ägs av LRF. 

  Den rivs och tvättas i flera steg innan den torkas, extruderas och granuleras och blir ny råvara till plastindustrin. Den återvunna balplasten kan få ett nytt liv som emballage runt virkespaket eller sträckfilm till ensilagebalar igen.

  – Plasten som ligger på gården här är på gränsen till avfall. Men när den passerar fabriken är den förvandlad till en högvärdig produkt, i klass med ny råvara, säger Erik Bondemark, vd på Reviva plastics som driver fabriken.

   Erik Bondemark, vd Reviva plastics, med en näve riven, tvättad och torkad balplast.
  Erik Bondemark, vd Reviva plastics, med en näve riven, tvättad och torkad balplast. FOTO: Torbjörn Esping

  Efterfrågan är stor på återvunnen plastråvara. Än så länge är priset relativt lågt. Men i framtiden kanske priset återvunnen balplast sticker så mycket att det betalar för återvinningen.

  – I en framtid kommer det säker att göra det. Men det kostsamt att samla in och sortera plasten.

  På senare år har det blivit allt vanligare med färgad balplast, bland annat för att stödja cancerforskning. Men den färgade plasten måste sorteras bort från den vita och har inte samma värde som plastråvara. Vid inmatningen i Korsberga plockas gul, blå, rosa, svart och grön plast bort med gripen, till stora kostnader.

  Det här är en av anledningarna till att återvinningsavgiften för lantbrukarna höjts med 17 procent i år, cirka fem kronor rullen.

  För att återvinningsaffären ska bli bra, och återvinningsavgiften kunna hållas nere, så önskar Ingemar Andersson att lantbrukarna kunde hålla sig till vit balplast. Och att de visar sitt stöd till cancerfonder på något annat sätt.

  – Ja, ett plakat på lagårdsväggen eller åkerkanten att man stödjer cancerfonden, det skulle göra mer nytta, säger han.

   

  Fakta: Lantbruksplast

  Ensilagesträckfilm som är vit och transparent skall sorteras i en vit fraktion. Övriga färger får blandas i en färgad fraktion. Ensilagesträckfilmen får ej packas i storsäck. Plasten ska vara skakren.

  ”Sten, grus, trä, metall eller kadaver får inte följa med!” skriver KRSAB på sin hemsida.

  Övriga sju fraktioner; mantelfolie, nät och garn, folie, fiberduk, säckar, hylsor och dunkar har också särskilda anvisningar vid insamlingen.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen