Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 september 2017

  Dumpade fågelfjädrar omvandlas till mat

  Varje år kasseras flera miljoner ton fågelfjädrar från slakterier till ingen nytta. Nu undersöker en grupp forskare i Lund om det är möjligt att omvandla proteinerna i fjädrarna till mat.

   Fågelfjädrar kan brännas för att utvinna energi. Men i framtiden kan det även bli möjligt att utvinna proteiner från avfallet.
  Fågelfjädrar kan brännas för att utvinna energi. Men i framtiden kan det även bli möjligt att utvinna proteiner från avfallet.

  De nya rönen förs fram av forskare i bioteknik vid Lunds Tekniska Högskola. De har identifierat och förfinat en mikroorganism som kan omvandla organiskt avfall till proteiner, en produkt som sedan kan användas inom mat- och foderindustrin.

  Satsningen har nyligen fått pengar för att omvandla just fjädrar till foder. Men på längre sikt skulle metoden även kunna användas för att framställa mat till människor, skriver högskolan i ett pressmeddelande.

  Kan ersätta fiskmjöl

  Metoden ses som ett sätt att spara på jordens resurser. På sikt skulle proteinerna kunna ersätta fiskmjöl. Av ett kilo fjädrar kan man framställa 900 gram protein.

  Än så länge har metoden bara testats i laboratoriemiljö. Men för att kunna gå hela vägen måste processen utvecklas och skalas upp. Redan i slutet av 2018 förväntas metoden vara färdigutvecklad.

  För att kunna omvandla forskningen till användbara produkter har forskarna bildat ett bolag, Bioextrax, med säte på Kemicentrum i Lund. Verksamheten har fått finansiering från bland andra Nordic Innovation och Sten K Johnsons Stiftelse.

  LÄS OCKSÅ: Nya smarta sätt att använda vetekli

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen