Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 maj

  Dubbla jägarlag håller efter vildsvinen på Tuna Gård

  När vildsvinen blev ett riktigt stort problem bestämde sig markägaren Åke Hammarskjöld att testa ett nytt upplägg. Nu ser både han och jordbruksarrendatorn Kjell Davidsson ljust på framtiden.

   Vildsvin på åker. Arkivbild, bilden är inte tagen vid Stora Tuna gård.
  Vildsvin på åker. Arkivbild, bilden är inte tagen vid Stora Tuna gård. FOTO: Shutterstock/TT

  – Förra hösten gick vildsvinen från att vara ett irritationsmoment till att vara ett riktigt stort problem, säger Åke Hammarskjöld som äger Tuna gård utanför Vimmerby.

  Djuren bökade bland annat upp 18 hektar betesmark för arrendatorn Kjell Davidsson. Mark han planerat att släppa sina kor på i sommar efter att förstaskörden är bärgad.

  – Nu har vi plöjt upp och sått in det med havre och ärtor. Men betet kommer inte att räcka, så därför måste vi säkert stödutfodra i sommar, säger Kjell Davidsson.

  Testar nytt upplägg

  För att komma tillrätta med problemet bestämde sig Åke Hammarskjöld för att testa ett nytt upplägg. Förutom det vanliga jaktlaget håller sedan en tid också fem lokala jägare efter vildsvinen på halva fastigheten:

  – Men de jagar uteslutande på jordbruksmarken. Och bara vildsvin. Vi har precis kommit igång så det är för tidigt att säga hur det kommer att gå. Men det känns bra, säger Åke Hammarskjöld.

  Han har full förståelse för att det vanliga jaktlaget inte kan bedriva skyddsjakt på samma sätt, då de inte bor på orten. Men därför får de också acceptera att andra kliver in och tar över den biten:

  – De lokala killarna slipper betala dyra avgifter och kan till och med tjäna på detta om de skjuter mycket gris.

   Vildsvin på åker. Arkivbild, bilden är inte tagen vid Stora Tuna gård.
  Vildsvin på åker. Arkivbild, bilden är inte tagen vid Stora Tuna gård. FOTO: Shutterstock/TT

  Appar hjälper till

  Med hjälp Whatsapp och jaktappen We Hunt håller alla inblandade kontakt. Arrendatorn Kjell Davidsson meddelar när och var det är nysått eller han sett vildsvin. Där lägger också jägarna upp när och var de är ute, samt hur många djur de har fällt.

  – Alla, även jag och jaktledaren, kan följa i realtid vad som sker. Det är viktigt både ur säkerhets- och förtroendesynpunkt, säger Åke Hammarskjöld.

  Syftet är att skydda jordbruket från skador och lära grisarna att det är farligt att gå ut på åkermark.

  – Vi har åtlar i skogen, men också fredade zoner där grisarna periodvis kan känna sig trygga. Men kommer de ut på åkermarken ska de veta att det smäller, säger Åke Hammarskjöld.

  Förutom de fem lokala jägarna har även arrendatorn Kjell Davidsson nu möjlighet att hålla efter vildsvinen. Något han också siktat in sig på att göra.

  – Havre och ärter är attraktivt för vildsvinen så det gäller att vi är aktiva med skyddsjakten. Gör inte vi vårt yttersta och får ner stammen rejält vet jag inte hur det går.

   Åke Hammarskjöld.
  Åke Hammarskjöld. FOTO: Privat

  Räcker inte med jaktinsatser

  Åke Hammarskjöld tror inte riktigt att det räcker med jaktinsatser för att verkligen få ner vildsvinsstammen, oavsett om de görs av skyddsjägare eller vanliga jaktlag.

  – För att vi ska klara av det här behövs hjälp av ett par riktigt bistra vintrar också.

  Efter det Kjell Davidsson kallar en ”jättejobbig vår” med mycket extraarbete på grund av vildsvinen och oro för den kommande fodersituationen börjar han nu känna att det går åt rätt håll. Hittills har de lokala jägarna fått två vildsvin. Men det kommer att bli betydligt fler, tror han. Fast ett tag misströstade han:

  – Som arrendator utan jakträtt är det lätt att hamna i kläm mellan markägaren och jaktlaget. Då kan man sitta riktigt risigt till. Men här är vi på rätt väg nu. Det är krig mot vildsvinen som gäller.

  Stora Tuna gård

  Totalareal: 2 200 hektar

  Jordbruksmark: 280 hektar, vall och spannmål

  Djur: 140 mjölkkor, Kravproduktion

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen