Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 november 2016

  Dubbelt upp när mejeri firar ett år

  Dubbelt in - dubbelt så mycket ut mot vad som planerades. Det är resultatet när Wermlands Mejeris första år summeras.

  – Det har varit en väldigt rolig utveckling, säger Yngve Gustafsson.

   Lite drygt 6,4 miljoner förpackningar mjölk och grädde har lämnat mejeriet i Värmlands Nysäter under dess första år.
  Lite drygt 6,4 miljoner förpackningar mjölk och grädde har lämnat mejeriet i Värmlands Nysäter under dess första år.

  Första året för Wermlands Mejeri AB blev en riktig succé för närproducerad mjölk. Både planerad invägning och planerad volym har fördubblats sedan starten i början av november förra året. I dag levererar mejeriet ut 25 000 liter varje dag producerad på mjölk från snart 14 gårdar.

  – Den slog helt galet. Från dag ett har vi haft större efterfrågan än vi kunnat leverera, säger Yngve Gustafsson, vd och en av initiativtagarna bakom det nya företaget i det gamla mejeriet.

  Rätt i tiden

  För redan runt 1996 gick ett antal lokala mjölkproducenter samman, bildade Gillbergadalens Mejeri och byggde mejeriet i Värmlands Nysäter. Kanske var de för tidigt ute med lokal mjölk, men klart är att de inte fick den finansiering de behövde fullt ut och det blev tomt i kassan.

  Nu verkar idén ha legat rätt i tiden. På ett år har Wermlands Mejeri etablerat sig starkt på den lokala värmländska marknaden med enbart små utstickare till Åmål, Karlskoga-Degerfors och nu snart även Gullspång.

  Stor efterfrågan

  – Nu börjar vi se att vi ligger på en nivå där vi klarar de flesta önskemålen. Men vi har till exempel inte hunnit med att komplettera med fil. Efterfrågan är stor men vi har inte haft möjlighet.

  Nu är målet att börja göra fil under 2017. Målet är en ekologisk fil. Redan i dag väger mejeriet in ekologisk mjölk men den blandas med den konventionella. Genom en produktionslinje för fil kan den ekologiska mjölken användas till ekologisk fil i stället.

  Ny produkt på gång

  Men närmast står lanseringen av en helt annan, och hittills hemlig, produkt.

  – Jag vill inte säga mer än att den innehåller grädde och att målet är att lansera den första mars, säger Yngve Gustafsson.

  En inte allt för avancerad gissning är att det kan handla om glass. Oavsett handlar det om att ta hand om överskottet av grädde i det egna mejeriet i stället för att som i dag sälja vidare till annan smör- och glasstillverkning.

  LÄS OCKSÅ ATL:s kartläggning: Så många mjölkgårdar finns i din kommun

  Relaterade artiklar

  Till toppen