Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 augusti 2016

  Drygt 2400 djur vaccinerade mot mjältbrand

  Vaccineringen vid Omberg av 3000 djur är snart färdig. Men smittkällan är fortfarande oklar.

  I området kring Omberg i Östergötland pågår arbetet för fullt med att vaccinera nötkreatur och får mot mjältbrand. Enligt Robert ter Horst, insatschef för Jordbruksverkets operativa ledningscentral i Ödeshög, har nu drygt 2400 djur vaccinerats och planen att vara klara efter helgen verkar hålla.

  – Jag är supernöjd, säger Robert ter Horst.

  – Målsättningen att ha hunnit vaccinera 90 procent av djuren inom två veckor kommer vi att uppnå utan bekymmer.

   Enligt Robert ter Horst, insatschef för Jordbruksverkets operativa ledningscentral i Ödeshög, har nu drygt 2400 djur vaccinerats.
  Enligt Robert ter Horst, insatschef för Jordbruksverkets operativa ledningscentral i Ödeshög, har nu drygt 2400 djur vaccinerats. FOTO: Tomas Magnusson

  Antalet djur som behöver vaccineras uppgavs först vara kring 3500 – 4000 djur. Men efter att ha varit i kontakt med samtliga djurägare i området, vilka är ett 60-tal, har antalet djur kunnat skrivas ned till 3000. Det beror på att ägarna använder sig av flera produktionsplatser och flera beten.

  – Ett antal av de olika ägarnas djur har befunnit sig på beten utanför vaccinationszonen vilket gör att när vi räknat samman rör det sig i slutändan om ett mindre antal.

  Hittills har det rört sig om nötkreatur och får, men senare under veckan kommer även ett mindre antal hästar att vaccineras.

   Hittills har det rört sig om nötkreatur och får, men senare under veckan kommer även ett mindre antal hästar att vaccineras.
  Hittills har det rört sig om nötkreatur och får, men senare under veckan kommer även ett mindre antal hästar att vaccineras. FOTO: Anna Tubbin/Jordbruksverket

  Innan helgen kunde Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, visa genom DNA-prover från döda djur visa att det handlar om en källa. Men vilken den källan är ännu oklart.

   Efter att ha varit i kontakt med samtliga djurägare i området, vilka är ett 60-tal, har antalet djur kunnat skrivas ned till 3000.
  Efter att ha varit i kontakt med samtliga djurägare i området, vilka är ett 60-tal, har antalet djur kunnat skrivas ned till 3000. FOTO: Anna Tubbin/Jordbruksverket

  Några nya fall har inte upptäckts, och risken minskar efter det att fler djur vaccineras, men Robert ter Horst vågar inte utesluta fler fall av mjältbrand i området.

  – Inkubationstiden för mjältbrand är två veckor och det tar uppemot två veckor innan ett vaccinerat djur uppnår full immunitet. Därför vågar vi inte utesluta fler fall, även om risken blir betydligt mindre ju längre tiden går, säger Robert ter Horst.

  Relaterade artiklar

  Till toppen