Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 februari

  Drönare ska bekämpa gräshoppor i Östafrika

  FN ska testa drönare i kampen mot gräshoppsinvasionen som förvärrar hungerkrisen i delar av Östafrika.

  Kenyanska företrädare ställer sig positiva till idén.

   Östafrika upplever just nu den värsta invasionen av gräshoppor på ett kvarts sekel. FN:s livsmedels- och jordbruksorgan FAO ska testa drönare i kampen mot gräshopporna, som ödelägger de marker där de sveper fram. Arkivbild.
  Östafrika upplever just nu den värsta invasionen av gräshoppor på ett kvarts sekel. FN:s livsmedels- och jordbruksorgan FAO ska testa drönare i kampen mot gräshopporna, som ödelägger de marker där de sveper fram. Arkivbild. FOTO: Ben Curtis/AP/TT

  Hundratals miljoner av glupska ökengräshoppor har den senaste tiden svept in över Etiopien, Somalia och Kenya. FN kallar det den värsta invasionen på ett kvarts sekel och den berör även Uganda, Eritrea och Djibouti.

  Spårar svärmarna

  De drabbade länderna har redan flygbombat de enorma gräshoppssvärmarna med insektsmedel, men experter menar att dess härjningar är så omfattande att de lokala myndigheterna behöver hjälp. Därför ska FN:s livsmedels- och jordbruksorgan FAO nu testa prototyper av smarta drönare, som kan spåra gräshoppssvärmar med särskilda sensorer och bespruta dem.

  – Ingen har gjort det här med ökengräshoppor tidigare. Vi har därför ingen utprövad metod för att använda drönare för att bespruta ökengräshoppor, säger Keith Cressman, vid FAO, till Thomson Reuters Foundation.

  Tiotusentals hektar

  En utmaning är att ta reda på hur högt och snabbt gräshopporna flyger. Experter menar att de rör sig upp till 15 mil på en dag. Dessutom kan en svärm – som kan vara 4–6 mil lång – på en dag äta lika mycket som 35 000 personer. Gräshopporna har redan förstört tiotusentals hektar med grödor.

  Kenyanska företrädare anser att drönare kan spela en viktig roll, eftersom de bara har ett begränsat antal flygplan som kan användas för att stoppa gräshoppornas härjningar.

  – Vi har inte använt drönare förut, men jag tror att det är värt att testa dem eftersom de kan vara till hjälp, säger David Mwangi vid Kenyas jordbruksdepartement.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen