Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 december 2016

  Drönare med kameror kan få flygtillstånd

  Drönare med kameror kan få flygtillstånd våren 2018, sannolikt tidigare. Det framkom under en interpellationsdebatt i riksdagen i dag.

   - Regeringen har arbetat med en lösning som kan remitteras nästa vecka, säger justitieminister Morgan Johansson.
  - Regeringen har arbetat med en lösning som kan remitteras nästa vecka, säger justitieminister Morgan Johansson. FOTO: Torbjörn Esping

  Efter ett domslut i Högsta förvaltningsdomstolen ska drönare med kameror klassas som övervakningskameror som kräver tillstånd från länsstyrelsen för att få användas, men under en interpellationsdebatt i riksdagen på fredagen fick justitie- och migrationsminister Morgan Johansson frågan från Rickard Nordin (C), om han kommer att agera för att ändra lagstiftningen så att inte hela drönarbranschen slås ut.

  – Dataskyddsförordningen som presenteras i maj 2018 kommer inte att göra drönare med kameror tillståndspliktiga, svarade Morgan Johansson.

  Tekniken kan då, om den utövas inom ramen för dataskyddsförordningens begränsningar, slippa tillstånd från länsstyrelsen.

  Morgan Johansson tillade att de vanliga regleringarna, med ofredande och kränkande fotografering, är undantagna.

  Lösning nästa år

  Men redan nästa vecka kan problematiken kring användning av drönare med kameror vara närmare en lösning. Då presenteras ett förslag som omfattar en bredare användning.

  – Det är ett förslag som inte bara omfattar räddningstjänst och liknande utan handlar om användning av drönare i stort. Frågan kommer sedan att remitteras för att därefter gå till riksdagen, sade Morgan Johansson.

  LÄS MER: Jordbruket kan undantas i drönarförbud

  LÄS MER: Regeringen vill ha snabbare svar på drönardilemma

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen