Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 december 2016

  Drömmen om mjölkgården uppfylldes

  I tider när de svenska mjölkbönderna blir färre, så väljer Sofia och Per att gå mot strömmen. I våras tog de över mjölkproduktionen på en gård i Myresjö med 52 mjölkkor.

   123 hektar mark ingår i arrendet. Foto: Sofia Wallén
  123 hektar mark ingår i arrendet. Foto: Sofia Wallén

  Sofia Walléns dröm efter lantbruksgymnasiet var att driva en gård med mjölkkor till sammans med sin sambo Per Andrén. Det tog några år av drömmar, lystna blickar på kompisar vars familj eller släkt drev gård och många sittningar med banken innan drömmen blev verklighet.

  I dag arrenderar paret en ekogård i Småländska Myresjö med 52 mjölkkor, plus rekrytering. Det är mest svensk röd och vit boskap men också några Holsteinkor i besättningen.

  Det nya livet innebär tidiga morgnar och sena kvällar.

  Allra roligast

  – Det blev det roligaste vi har gjort. Trots att vi bara haft två lediga dagar sedan vi tog över verksamheten för snart ett år sedan, säger Sofia Wallén.

  Hon beskriver att de är bundna men att de samtidigt känner sig fria.

  – Socialt betyder det att folk får komma till oss. Vi har kompisar som sover över och som vi sätter i arbete. Ska man hänga med oss får man jobba.

  – Sedan är bondekåren fantastisk. Vi känner oss väldigt välkomna i bygden även om vi inte kommer härifrån. Alla hjälps åt.

  Inte avskräckta

  Många mjölkbönder lämnar branschen i dag av ekonomiska skäl. Men det har inte varit avskräckande.

  – Vi tror på detta. Gården var ett hälsosamt företag innan vi kom hit och nu gäller det att arbeta så att det fortsätter att vara det.

  Sofia och Per köpte djur, maskiner och inredning, det som krävs för att ha mjölproduktion, men äger inte byggnaderna.

  Självförsörjande på spannmål

  – 123 hektar mark ingår också i arrendet. Det gör oss självförsörjande på spannmål och foder, säger Sofia.

  I dag levererar de 10 000 ECM, Energikorrigerad mjölk, per ko till Arla och räknar med att omsätta cirka 4 miljoner kronor på årsbasis.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen