Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 augusti 2017

  Driva lantbruk i Ryssland är ingen promenad i parken

  Vadstena/ATL

  Stå fri från korruption, respektera den ryska företagshierarkin och ha full koll på vad du gör. Det är tre råd som rysslandsveteranen Sture Gustavsson, tidigare vd och chefsagronom för Black Earth Farming, ger de nya svenskarna som nu satsar i Ryssland.

   Sture Gustavsson tycker att de bönder som satsar på jordbruk i Ryssland gör helt rätt. De ska dock hålla sig borta från korruption och respektera den ryska företagshierarkin, säger han.
  Sture Gustavsson tycker att de bönder som satsar på jordbruk i Ryssland gör helt rätt. De ska dock hålla sig borta från korruption och respektera den ryska företagshierarkin, säger han. FOTO: Jerry Simonsson

  Med tio års erfarenhet av att driva jordbruk i Ryssland är Sture Gustavsson något av en nestor. Han kom via Jan Stenbecks Kinnevikssfären och Mellersta Sveriges Lantbruk, MSLA, via Polen till Ryssland 2006.

  – Ryssland utvecklas mycket snabbt och Ryssland är en mogen marknad nu med en medelklass som utvecklas enormt. Nu är det lite boost i lantbruket på grund av sanktionerna, säger Sture Gustavsson, som i dag driver det egna konsultföretaget Sture Gustavsson Management AB.

  Gör rätt

  Trots politiska, sociala och inte minst klimatologiska utmaningar som det innebär att driva jordbruk i Ryssland, tycker Sture Gustavsson att de bönder som nu satsar gör rätt.

  – Absolut gör de rätt. Det är ett häftigt land att jobba i och marken är fortfarande ganska billig. Men det är också påfrestande. Man måste vara på hela, hela tiden. När man börjar tappa energi därborta ska man nog åka hem. Det går inte att gå på slentrian.

  Gynnsam för lantbruket

  Den inhemska politiska situationen är i dag gynnsam för lantbruket sedan Vladimir Putin styrt upp ägandeförhållandena genom en landreform 2003. Tidigare ägare av kolchoser kunde då börja sälja sina markandelar till privatpersoner eller bolag.

  – Det var så vi köpte vår mark. Vid en tidpunkt hade vi 60 000 förvärvshandlingar. Vi gick från 5 000 hektar till ungefär 230 000 hektar odlad mark när jag slutade 2012.

  Det lokala engagemanget för jordbruksföretagen är stort, men ska inte förväxlas med korruption, enligt Sture Gustavsson.

  – Helt plötsligt har man en borgmästare som inte förstår vad man gör. Då fick vi sätta oss ned och förklara. Det är en del av vardagen. Du måste ta den dialogen. Det upptog mycket av min tid. Men det har ingenting med korruption att göra.

  Ansökningar blir liggande

  Men den ryska administrationen är nedlusad av korruption och ibland kan gränserna vara suddiga. När ansökningar blir liggande obehandlade medan andra behandlas med expressfart kan det vara ett tecken.

  – Vi hade absolut nolltolerans till korruption. Vi betalade aldrig en rubel. Tar man en genväg finns det alltid med i systemet. Du blir en del av systemet. Och blir du ovän med en myndighet går någon åklagare igenom ens case och ser att något skett. Då är det kört.

  Öppen kontakt

  Men rädslan för att hamna i en sådan situation får inte avhålla företagare från att ha en nära och öppen kontakt med den lokala administrationen och polisen.

  – Personliga möten är mycket viktiga, över en lunch och en vodka eller en picknick på kvällen. Det var inget tvång, men ryssar är mycket sociala. Och får man problem någon gång, vilket man får, är det bra att en bra relation. Då får man hjälp. Här i Sverige förväntar vi oss att polisen kommer när vi har ett inbrott. Det är inte säkert att du kan kräva det.

  Svarta jorden

  Odlingstekniskt är utmaningarna inte mindre i det ofta extremt torra inlandsklimatet där den bördiga, svarta jorden finns i sydvästra och västra Ryssland.

  – Från det att snön försvinner i april tills det är dags att så vårgrödor kan det vara 14 dagar. Och på grund av den torra luften växer grödorna bara sex timmar om dagen. En höstsådd gröda i Sverige går i ax på 90 dagar från att den vaknar till liv i mars. I Ryssland sker det på 45 dagar.

  Vattenbristen begränsar

  Och det är vattenbristen som sätter begränsningarna för skördarna.

  – Den fukt du tar skörd på är den fukt som snön generat eftersom du inte kan vara säker på att det regnar förrän i augusti. Så du får mäta vattenmättnadsgraden i jorden och räkna ut om det räcker för fem ton eller bara två, och anpassa insatserna efter det. Men det är lika mycket jobb med att få upp fyra ton här som tio i Europa.

  LÄS MER: Rekordskörd av vete i RysslandLÄS MER: Svenska livsmedelsbolag tror på RysslandPREMIUM: Småländska bönder satsar i öst PREMIUM: Här är vinnarna och förlorarna av embargot mot RysslandPREMIUM: Nu tar bönderna över efter börsbolagenLÄS MER: Black earth farming avvecklasLÄS MER: Klartecken för Black Earth Farming att sälja

  Stures råd till nysatsare i Ryssland

  Betala aldrig några mutor

  Bygg din position på kunskap istället för auktorietet. Då bir du inte utmanad.

  Engagera dig i det lokala nätverket, politiker och myndigheter

  Satsa inte på att maximer skörden utan det ekonomska utfallet

  Kom ihåg att det är chefen bestämmer

  Ha full koll på vad du gör

  Ha en öppen dialog med politiker och myndigheter

  Sture Gustavsson – profil

  Ålder: 58 år

  Bakgrund: Inspektor på Kinneviksägda Ullevi Gård, Vadstena,

  sedan vd för Mellersta Sveriges Lantbruk AB.

  Sedan ansvarig som chefsagronom för Kinneviks utlandssatsningar, först i Polen sedan i Ryssland.

  Chefsagronom för Black Earth Farming mellan 2006 och 2012 och sedan tf vd.

  Driver nu den egna konsultfirman Sture Gustavsson Managment AB.

  Relaterade artiklar

  Till toppen