Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 juli 2017

  Drar upp tempot i jakten på vatten

  Regeringen satsar 90 miljoner mer för att öka tempot i jakten på vatten i de områden som är särskilt drabbade av grundvattenbrist.

   Näringsminister Mikael Damberg vill se att SGU ökar tempot i jakten på vatten.
  Näringsminister Mikael Damberg vill se att SGU ökar tempot i jakten på vatten. FOTO: Ann Lind n

  2016 var historiskt sett det torraste i Sverige på 40 år. Värst drabbade av torkan är de södra delarna av landet men även delar av Norrlandskusten.

  Grundvattennivåerna sjönk och många kommuner införde restriktioner för vattenanvändningen. Vattenbristen har också drabbat många lantbruk. Som ATL tidigare har skrivit har nivåerna fortsatt att sjunka under 2017.

  Nu vill regeringen att Sveriges geologiska undersökning, SGU, intensifierar arbetet med att hitta nya vattentäkter. SGU får 90 nya miljoner under tre års tid. Pengarna ska användas där bristen på grundvatten är särskilt problematisk.

  – SGU får ett tydligare uppdrag och det viktigt att verksamheten intensifieras så snart som möjligt, säger näringsminister Mikael Damberg, S, i ett uttalande.

  Pengarna ska bland annat användas för att leta nya vattentäkter med traditionella metoder men också med hjälp av mätningar från luften med hjälp av helikopter.

  Beslutet om intensifieringen av jakten på grundvatten togs på torsdagen. Sedan tidigare har regeringen presenterat en satsning på 200 miljoner i den kommande budgeten för att förebygga torka och fördjupa undersökningar om grundvattenresurserna i Sverige.

  LÄS OCKSÅ Guldfågeln räddar Mörbylånga från torkaLÄS OCKSÅ Tog grundvatten för att fylla konstgjord sjö

  Relaterade artiklar

  Till toppen