Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 december 2017

  Nytt dråpslag mot fågeluppfödare

  NEDERLÄNDERNA, WOUDRICHEM, ATL

  Ett nytt dråpslag har drabbat den nederländska fjäderfäbranschen. Sedan man konstaterat fågelinfluensa på en gård med 16 000 ankor införde jordbruksministeriet rigorösa åtgärder för att förhindra spridning. Alla gårdar som producerar ägg och kycklingkött måste hålla sina djur inne.

  Det är andra året i rad som samma gård i Biddninghuizen öster om Amsterdam tvingats slakta hela besättningen efter en virussmitta. I fjol drabbades totalt 15 gårdar. 727 000 djur avlivades. Den 20 april i år hävdes alla restriktioner. Fyra månader senare kom fipronilkrisen som fortfarande pågår.

  Kostnaderna för det senaste virusutbrottet var enorma. Det finns drygt hundra miljoner fjäderfä i landet. Hönsägare med utegångshöns förlorade totalt elva miljoner euro därför att deras ägg klassades ned från utegångs- till sprättägg. Då fick man fortsätta sälja äggen tolv veckor efter att hönsen tagits in. Nyligen förlängde EU-kommissionen till 16 veckor. Sedan klassas de ned. Det är en prisskillnad på 2,5 cent per ägg.

  Måste exportera

  Dessutom stänger en del länder gränserna för nederländska ägg och kött. Nederländerna producerar tre gånger så mycket kyckling som de själva kan äta och är helt beroende av exporten.

  LÄS MER: Ökad risk för svensk epidemi av fågelinfluensa

  Därför diskuterade branschen med regeringen i höstas att preventivt låsa in alla fjäderfä när flyttfågelstråken drar över. Jordbruksdepartementet tyckte det var en allt för rigorös åtgärd.

  Eric Hubers som företräder höns- och kycklingbönerna i bondeorganisationen LTO sa efter utbrottet att han räknade med att gårdar skulle smittas också i år.

  Muterat virus

  Men extra oroande är att årets virus är en mutation. Förra året rörde det sig om H5N8, i år högpatogent H5N6. Det är i och för sig samma kombination som den asiatiska varianten som också smittar människor.

  Men enligt universitetet i Wageningen är den H5N6-variant som man upptäckt i ankfarmen i Biddninghuizen, inte släkt med den asiatiska varianten. H5 är släkt med fjorårets virus och N6 är ett lågpatogent virus som man tidigare isolerat bland vilda fåglar i Europa. Enligt lantbruksuniversitetet finns det ingen risk att människor blir sjuka.

  Än så länge har inga nya fall konstaterats.

  LÄS MER: Fågelinfluensan leder till äggbristLÄS MER: Miljonförluster för äggproducenterLÄS OCKSÅ: Traktorhytten som satte trenden

  Relaterade artiklar

  Till toppen