Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

  Dräktig kviga sköts med pilbåge

  En dräktig kviga mötte en plågsam död efter att ha blivit beskjuten med pilbåge. I fem dagar gick kon omkring med punkterad lunga och lever innan den avled.

  Djuret hittades i en hage utanför Ljungbyhed i nordvästra Skåne i förra veckan.

  Vid obduktionen hittades två pilar i kvigans mage, den ena 50 centimeter lång och den andra något kortare.

  – Pilarna var väldigt vassa och hade gått in med stor kraft, den ena strax bakom bogbladet och den andra på halsen. De gick igenom både lungorna och levern och splittrade också ett revben, berättar Monica Andersson-Hjälte, naturvårdsförvaltare vid länsstyrelsen i Skåne, för Helsingborgs Dagblad.

  – Såren var så små och avgränsade att hon inte förblödde utan gick omkring med skadorna i dagar innan hon först kastade kalvfostret och sedan avled.

  "Fruktansvärt djurplågeri"

  Av allt att döma hade kon mycket svåra smärtor sin sista tid i livet.

  – Det här är ett fruktansvärt, fruktansvärt djurplågeri. Jag kan inte komma på vad som skulle kunna innebära mer lidande än detta, säger Monica Andersson-Hjälte.

  Händelsen, som troligen inträffade på kvällen den 26 maj, är polisanmäld och rubriceras som skadegörelse alternativt djurplågeri.

  Men spår efter gärningsmannen saknas och eftersom pilarna blev kvar i kons mage saknas dna-prov, skriver tidningen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen