Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 maj 2019

  ”Ägarna har bara räddat sitt eget skinn”

  Hälsingestintans konkurs är en katastrof för många djurbönder. Det handlar om betalning för halva årsproduktionen som nu fryser inne.

  Bild 1/2 FOTO: Hälsingestintan
   Göran Rydén drabbas hårt av Hälsingestintans konkurs.
  Bild 2/2 Göran Rydén drabbas hårt av Hälsingestintans konkurs. FOTO: Privat

  Bo Jönsson har 500-600 djur på sin gård utanför Helsingborg. Han har skickat djur till slakt i Hälsingestintans mobila slakteri sedan de började för fem år sedan.

  Allt har fungerat bra och personalen är alltid trevlig och hjälpsam. Även om det varit prat om bolagets dåliga ekonomi har betalningarna alltid kommit som de skulle.

  – Jag är med i en bondegrupp där ett gäng bönder som slaktar hos Häsingestintan är med. Vi träffar VD och personal och diskuterar prissättning och försäljning. Beskedet från den nytillträdde VD:n var senast att även om ekonomin är knackig så har han fram till 2020 på sig att visa resultat och att det fram till dess inte var någon fara, säger Bo Jönsson.

  Förlorar 700 000 kronor

  I torsdags skickade han 36 charolaistjurar på slakt som han skulle göra återtag på. En vecka senare sattes bolaget i konkurs. Kredittiden är 14 dagar och Bo Jönssons betalning ställs in.

  – Nu har bolaget gått i konkurs och de behåller köttet. Det är frågan om 700 000 kronor som jag inte får ut betalningen för. Det räcker inte med ett års arbete för att täcka upp den summan för mig. Det här svider verkligen, säger han.

  Bo Jönsson är hårt drabbad, men han menar samtidigt att det finns andra som råkat värre ut.

  – Vad jag vet är vi sju, åtta som inte får betalt. Vi har levererat 300-400 djur så vi snackar om 5-10 miljoner kronor bara i min bondegrupp, säger han.

  Kan tvingas lägga ner

  Han menar att några lantbrukare troligtvis kommer att tvingas lägga ned om de inte får ut betalningen.

  – Här finns de som lämnat in djur motsvarande mer än halva sin årsslakt som de kanske inte får betalt för. Det är halva årsomsättningen som försvinner. Kassan är tom efter torkåret – hur ska de nu få in pengar för att klara att fortsätta några månader till?

  Han är väldigt besviken på styrelsen som sätter bolaget i konkurs.

  – Ägarna har bara räddat sitt eget skinn medan de slår undan benen för bönderna. Vi har ställt upp i många år fast det gått dåligt och sedan trampar de bara ned oss för sådana småpengar. Det är verkligen riktigt illa skött, säger Bo Jönsson.

  Skånsk by drabbad

  Göran Rydén på Norrevånga gård i skånska Stenestad håller med. För drygt en vecka sedan lämnade han 14 djur till slakt hos Hälsingestintan.

  – Det här är en fruktansvärd smäll för många lantbrukare, det är en katastrof.

  Han berättar att det numera endast finns fyra lantbrukare kvar i byn Stenestad där han håller till. Av dessa fyra har tre stycken, han själv inräknad, skickat djur till Hälsingestintan de senaste veckorna.

  – En grov uträkning visar att vi tre har förlorat runt 1,6 miljoner kronor. Själv förlorar jag omkring 250 000, säger Göran Rydén.

  LÄS OCKSÅ: ATL:s intervju med Hälsingestintans ordförande Olof Stenhammar 2018

  Relaterade artiklar

  Till toppen