Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 september 2017

  Rekordresultat för DON

  DON-situationen i Sverige ser bättre ut än på flera år. Antalet prover som ligger över gränsvärdet är rekordlågt, visar branschföreningen Foder & Spannmåls lägesrapport.

  Totalt sett har tio analyser av havrelass den senaste veckan legat över gränsvärdet för livsmedel vilket är samma nivå som föregående vecka.

  – Noterbart är också att dessa nu finns spridda över hela landet och att det inte på samma sätt som tidigare går att säga att detta är ett västsvenskt problem, säger Erik Hartman, vd på Foder & Spannmål.

  Han menar att genomsnittsvärden visserligen har fortsatt att öka i hela landet men ännu så länge inte ligger på någon bekymmersam nivå.

  Torrt i rätt tid

  Han är själv lite överraskad över att årets provtagningar fallit så väl ut. Vid samma tid i fjol låg över 20 procent av DON-proverna från Västsverige över gränsvärdet.

  – Vi har helt enkelt haft torrt väder vid rätt perioder och sedan har sensommar och höst varit svala. Det har påverkat utvecklingen i år, säger Erik Hartman.

  Han bedömer samtidigt att 5-10 procent av havren ännu är oskördad i södra delen av Sverige samtidigt som uppemot 20 procent står kvar på åkrarna i Värmland och Dalarna.

  Stinksot och fusarium

  Ännu är faran inte över då skördevädret de senaste veckorna har påverkat spannmålskvaliteten negativt.

  – Det är betydande hygieniska problem i mycket av den spannmål som nu tröskas och som måste hanteras. Det handlar bland annat om fusarum och andra svampar men också om bakterier. Det dyker även upp stinksot i höstvetet som ingen vill ha, säger Erik Hartman.

  LÄS MER: Sabotör gömde stålrör i majsfält – maskin förstördLÄS MER: Vått väder slår mot höstsåddenPREMIUM: Prisade bönder vinner på naturvård

  Relaterade artiklar

  Till toppen