Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 juli

  Dom för brutala gårdsrån i Skåne överklagas

  Båda sidor är missnöjda med domen för de uppmärksammade gårdsrånen på Österlen och Söderslätt i Skåne. Domen överklagas därför både av åklagaren och av den man som fick längst fängelsestraff, skriver Ystads Allehanda.

   I januari i år knackade polisen dörr utanför Ystad i jakt på rånarna. Arkivbild.
  I januari i år knackade polisen dörr utanför Ystad i jakt på rånarna. Arkivbild. FOTO: Johan Nilsson/TT

  En 31-årig man dömdes i början av juli till sex och ett halvt års fängelse för bland annat tre rån, olaga hot, försök till grov stöld samt grovt bedrägeri. En 24-årig man fick ett år och åtta månaders fängelse för rån, medan en 19-årig kvinna dömdes till tre års fängelse för inblandning i tre av rånen.

  Männen har förnekat all inblandning i gårdsrånen, medan kvinnan förnekade att hon begått brott men erkänt att hon varit på en del av brottsplatserna. Under rättegången sade hon även att hon varit med under tvång från sin pojkväns sida.

  Grovt våld och hot

  Den våldsamma rånturnén i början av året, där bland annat en lantbrukare rånades och misshandlades, tog sikte på avlägsna skånska gårdar och gick så långt att polisen gick ut på Facebook och varnade för de aggressiva rånarna. Flera av rånoffren vittnade i rätten om hur de utsattes för grovt våld och hot.

  Rånen utfördes i januari i år. Samma dag som det fjärde och sista fullbordade rånet utfördes, den 30 januari, kunde den 19-åriga kvinnan och den 31-åriga man gripas. Vid gripandet hittade man blodstänk på mannens kläder som efter analys visade sig komma från målsäganden.

  Gårdsrånen i Skåne

  3 januari: Rånarna tränger sig in i en bostad på landsbygden. De använder en del våld och stjäl värdeföremål innan de lämnar platsen. Den 19-åriga kvinnan och den 31-åriga mannen misstänks för brottet som klassas som rån av normalgraden.

  15 januari: En lantbrukare rånas och blir misshandlad. Brottet rubriceras som grovt rån. Alla de tre som är häktade misstänks för brottet.

  20 januari: Rånförsök mot gård. Kvinnan och mannen som häktades först misstänks för rånförsöket. Målsäganden hann låsa dörren innan rånarna lyckades ta sig in.

  22 januari: En man blir rånad och misshandlad i sitt hem. Rånet klassas som grovt rån och de båda männen som sitter häktade är misstänkta för brottet.

  30 januari: Äldre par misshandlas och rånas. Brottet rubriceras som grovt rån. Några timmar efter rånet grips den 19-åriga kvinnan och den 31-åriga mannen. De misstänks båda två för brottet.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen