Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 mars

  SLU:s agerande väcker ilska i branschen

  Att Sveriges Lantbruksuniversitet skrivit på en internationell avsiktsförklaring för utveckling av ett pesticidfritt lantbruk väcker hård kritik i branschen.

   Sveriges lantbruksuniversitet i Ultuna.
  Sveriges lantbruksuniversitet i Ultuna. FOTO: Marion Palm

  I slutet på februari tog rektor Maria Knutson Wedel beslut om att Sveriges Lantbruksuniversitet deltar som partner i ett forskningssamarbete för att stödja utvecklingen av ett pesticidfritt lantbruk. SLU sällar sig därmed till ett tjugotal forskningsorganisationer i olika europeiska länder som gemensamt ska arbeta mot detta mål.

  Enligt det interna dokumentet från Sveriges Lantbruksuniversitets beslut, som ATL tagit del av, står att ”den föreslagna agendan för en pesticidfri varukedja ligger i linje med SLU:s strategiska hållbarhetsmål.”

   Ordförande för Spannmålsodlarna, Johan Karlzén.
  Ordförande för Spannmålsodlarna, Johan Karlzén. FOTO: OLA TORKELSSON

  Säkra lönsamheten

  En av dem som reagerat på SLU:s beslut är Johan Karlzén, ordförande för Sveriges Spannmålsodlare. Han påpekar att lantbruket i nuläget behöver kemikalier för att säkerställa livsmedelskvalitet och en acceptabel skördenivå. Detta för att uppnå en rimlig och säker lönsamhet i verksamheten.

  – Jag kan inte förstå varför SLU aktivt vill jobba för att utesluta en så viktig beståndsdel i produktionslantbruket, säger han.

  Det vore bättre att SLU i stället arbetade för en mer nyanserad bild av kemiska växtskyddsmedel, tillägger han.

  Branschorganisationen Svenskt Växtskydd som företräder växtskyddsföretagen har också reagerat på SLU:s beslut och skickat ett brev till rektor Maria Knutson Wendel med kritiska frågor runt beslutet.

   Anders Normann, verksamhetsledare Svenskt Växtskydd.
  Anders Normann, verksamhetsledare Svenskt Växtskydd. FOTO: Svenskt Växtskydd

  ”Dumt och onödigt”

  – Vi ser allvarligt på det här och tycker det känns både dumt och onödigt att diskvalificera ett viktigt verktyg om man ska nå ett hållbart lantbruk, säger Anders Normann, verksamhetsledare på Svenskt Växtskydd.

  Ylva Hillbur, vicerektor på Sveriges Lantbruksuniversitet, svarar att rektorn skrivit på avsiktsförklaringen för att en grupp forskare på SLU ser detta som en strategiskt viktig forskningsallians för att tillsammans med europeiska kollegor kunna bedriva forskning på alternativa teknologier inom växtskydd. Eftersom tillgången på kemiska växtskyddsmedel kan minska i framtiden är det viktigt med alternativa lösningar. Hon poängterar att det inte är ett politiskt ställningstagande från SLU:s sida och att forskning bedrivs fritt på SLU inom ett brett område när det gäller växtskydd vilket också inkluderar forskning på kemiska växtskyddsmedel.

  – Det är olyckligt att det här har upplevts som ett kontroversiellt ställningstagande, säger hon.

  24 forskningsinstitut har skrivit under

  Bakom avsiktsförklaring som SLU signerat för utveckling av ett pesticidfritt lantbruk står det franska forskningsinstitutet INRAE. De har tagit initiativ till en forskningsagenda och ett samarbete för ett lantbruk utan syntetiska bekämpningsmedel. Totalt har 24 europeiska forskningsorganisationer, däribland flera universitet, skrivit under. Samarbetet ska skapa en europeisk forskningsallians som syftar till att bygga upp en vetenskaplig färdplan mot ett pesticidfritt lantbruk som ett bidrag till EU:s ny Gröna giv (Green deal).

  Relaterade artiklar

  Till toppen