Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 maj 2019

  Död räv i fodret dödade 35 mjölkkor

  På en gård utanför Ljungby åkte en död räv av misstag med i det nyskördade gräset som skulle bli ensilage till mjölkkorna. Räven hade en toxin i sig som orsakar botulism.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Roberto Sorin/Shutterstock/TT

  När korna åt av fodret insjuknande de snabbt, rapporterar tidningen Smålänningen. Lantbrukaren, som har varit i branschen länge, förstod snabbt vad det handlade om och kontaktade veterinär. Delar av den sjuke räven upptäcktes i djurfodret – men då var det redan för sent.

  – Giftet påverkar nervsystemet, vilket gör att de först blir förlamade och sedan kvävs långsamt till döds. Det finns ingen behandling för det när de väl insjuknat, säger länsveterinären Fredrik Holm på Länsstyrelsen Kronoberg till Smålänningen.

  Flera av djuren fick avlivas – totalt dog 35 av lantbrukarens 130 mjölkkor.

  Att så många djur drabbas på en gång är extremt ovanligt i Sverige – enligt Jordbruksverkets statistik över primärfall rapporterades 0-3 fall per år under 2001-2017.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen