Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 juli 2019

  Djurskyddsinspektörer utsätts för våld och hot

  Åtta av tio djurskyddsinspektörer upplever att de blivit utsatta för våld eller hot i tjänsten. Det visar en undersökning från fackförbundet Naturvetarna.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Ann Lindén

  Undersökningen har delvis gjorts för att ta reda på hur de yrkesverksamma påverkats av övergången då inspektörerna tog över en del arbetsuppgifter från polisen. Djurskyddsinspektörerna har sedan 1 juni förra året huvudansvaret för att transportera, förvara, sälja, skänka bort eller låta avliva omhändertagna djur. Övergången skedde den 1 juni förra året.

  ”Oacceptabelt”

  Åtta av tio av de tillfrågade i undersökningen uppger att de blivit utsatta för hot eller våld under sin yrkesutövning.

  ”80 procent är en oacceptabelt hög nivå och tyvärr en utveckling vi har sett i andra liknande studier som vi har genomfört de senaste åren”, säger Kristofer Jervinge, chef Påverkan hos Naturvetarna, i ett pressmeddelande.

  Enligt Kristofer Jervinge är problematiken känd hos arbetsgivarna, men ändå finns brister vad gäller till exempel beredskapsplan mot hot och våld hos flera länsstyrelser.

  Mer administrativt arbete

  80 procent av inspektörerna uppger också i studien att deras administrativa börda har ökat sedan övertagandet.

  För att skapa en dräglig arbetsmiljö för djurskyddsinspektörerna krävs åtgärder, anser Kristofer Jervinge:

  ”Det måste tillskapas fler årsarbetskrafter. Och det krävs arbetsgivare som arbetar mer aktivt med hot- och våldsproblematiken och som tar fram hållbara rutiner för de nya arbetsuppgifterna. Sist och slutligen behövs ett bättre samarbete mellan länsstyrelserna och polisen i alla län runtom i landet”, säger han i pressmeddelandet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen