Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 februari 2018

  Djurskötare med F-skatt mer flexibel

  Erika Petersson har valt att jobba som F-skattande djurskötare. På det sättet blir arbetslivet mer flexibelt och hon kan jobba i familjens lantbruk. Med en brist på djurskötare kan ett mer anpassningsbart arbetsliv vara en lösning.

   Erika Petersson uppskattar att jobba som djurskötare. Eftersom hon är företagare kan arbetslivet bli mer flexibelt och hon hinner med det egna lantbruket.
  Erika Petersson uppskattar att jobba som djurskötare. Eftersom hon är företagare kan arbetslivet bli mer flexibelt och hon hinner med det egna lantbruket. FOTO: Privat

  Erika Petersson bor utanför Tidaholm och driver en gård tillsammans med sin sambo. Efter att ha odlat potatis, vilket var mycket arbetsamt och med en tveksam lönsamhet, började hon att leta jobb som djurskötare på halvtid. Nu jobbar hon på en gård med 500 nötkreatur av mjölkras som föds upp som mellankalvar. Jobbet i ladugården har hon på förmiddagen och hon är inte ensam. De är två personal i ladugården som hjälps åt.

  Vad är fördelarna med att vara F-skattande djurskötare?

  Jag har lantbruket hemma och kan välja, jag blir mer flexibel. Jag har kontrakt i sex månader fast jag är inhyrd och min chef bekostar sådant som han egentligen inte behöver.

  Vilka är nackdelar?

  Försäkringar får jag ta själv, liksom pensionssparande och arbetskläder. Blir det inte vinst i företaget blir det svårt med föräldraledighet. Den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) blir låg. Jag måste också ha en privat pensionsförsäkring.

  Hur är prisnivåerna för ditt jobb?

  – Jag tar 220 kronor i timmen på vardagar och 290 kronor på helgen.

  Går det att höja priset?

  – Kanske till 250 kronor i timmen men sen är det mer värt att anställa istället. En del vill ha 350 kronor i timmen men jag har jobb.

  Familjens eget lantbruk består av 200 hektar mark och 150 hektar skog. De har också köttdjur i form av 10 dikor plus ungdjur. Erikas sambo studerar just nu på annan ort och lösningen för att hinna med lantbruket hemma är att familjen hjälper till. Tidskrävande maskintjänster som tröskning och sådd hyrs dessutom in.

  – Vi plöjer och crosskillvältar, det är det vi gör själva, säger hon.

  Pressad bransch

  Erika Petersson har en lång tidigare erfarenhet av djurskötsel. Mellan åren 1998-2010 mjölkade hon kor, sen fick hon barn och var hemma i två år. Att lönsamheten i branschen har varit och är pressad är ett faktum som hon är väl medveten om.

  Hon vet att det finns lantbrukare som hyr in utländsk personal för ett så lågt timpris som 80 kronor i timmen plus moms. Att det ändå lockar att vara kvar i branschen förklarar hon med att det är livet med djur och natur som lockar.

  – Jag har alltid skött om djur.

  LÄS OCKSÅ: Brist på arbetskraft hotar hel branschLÄS OCKSÅ: Ensam i klassen som vill jobba med grisar

  Djurskötare

  Yrket passar dig som:

  Har stort intresse för djurskötsel.

  Har god fysik och kunskaper om lämpliga arbetsställningar och lyftteknik.

  Är noggrann och försiktig.

  Framtidsutsikter: Arbetsmarknaden för djurskötare är medelgod i landet som helhet. Möjligheterna till jobb ser olika ut för olika kategorier av djurskötare. Medan det är mindre konkurrens om jobben bland djurskötare för mjölkkor och grisar så är konkurrensen om jobben för hästskötare stor. På fem till tio års sikt är arbetsmarknaden fortsatt medelgod för djurskötare.

  Källa: Framtid.se

  Relaterade artiklar

  Till toppen