Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 juli 2018

  ”Vi tycker att detta är en skandal”

  Tidigare i år JO-anmälde Djurrättsalliansen både Jordbruksverket och länsstyrelsen i Västra Götaland för hanteringen gällande ett av Sveriges största äggkläckerier. JO avslutar nu båda ärendena utan att vidta några åtgärder.

   Djurrättsalliansens JO-anmälningar, som bland annat handlade om företagets bursystem, har nu avslutats utan åtgärder. Bilden är från ett annat av företagets stall.
  Djurrättsalliansens JO-anmälningar, som bland annat handlade om företagets bursystem, har nu avslutats utan åtgärder. Bilden är från ett annat av företagets stall. FOTO: Djurrättsalliansen

  I slutet av mars gick Djurrättsalliansen ut med bilder och film som visade sjuka, skadade och döda djur inne i ett av Sveriges största äggkläckerier för värphönor. Organisationen JO-anmälde sedan både Jordbruksverket och länsstyrelsen i Västra Götaland, vilket ATL har rapporterat om. Organisationen JO-anmälde Jordbruksverket för att de menade att det hade gjorts en felaktig handläggning när kläckeriet skulle prova ny teknik, i form av ett nytt bursystem, i produktionen. Det är ett bursystem som i dag används i andra länder, men som är nytt i Sverige och därför behöver godkännas av Jordbruksverket.

  JO-anmälde länsstyrelse

  Länsstyrelsen i Västra Götaland JO-anmäldes och anklagades för att inte ha agerat mot brott i djurskyddslagstiftningen. Djurrättsalliansen menar bland annat att länsstyrelsen låtit djurhållning i ett otillåtet bursystem få fortsätta. Men nu har JO valt att avsluta båda ärendena utan att vidta några åtgärder.

  – Vi tycker att detta är en skandal som visar att lagstiftningen inte fungerar. Detta var ett solklart fall där ett företag har brutit mot lagen samtidigt som myndigheterna bara har sett på utan att agera. Att nu JO som ska granska myndigheters brister inte gör något visar bara att systemet inte fungerar, säger Malin Gustafsson, talesperson vid Djurrättsalliansen, till ATL.

  Ärendena handlar bland annat om att tillståndet för det ena djurstallet, som byggdes 2012, gick ut 2015. Men företaget som driver kläckeriet fortsatte med djurhållning i samma bursystem efter det, trots att försökstiden har gått ut.

  – Vi tittar nu på hur vi ska gå vidare med det här ärendet, säger Malin Gustafsson.

  Ingick i forskningsprojekt som drevs av SLU

  Axel Lagerfelt, ordförande för Svenska Ägg, bekräftar Djurrättsalliansens uppgifter om att det bland annat rör sig om ett ärende som blev försenat.

  – Hela projektet ingick i ett forskningsprojekt som drevs av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. SLU skulle rapportera till Jordbruksverket, men det blev försenat. Det innebar att projektet drevs vidare utan att Jordbruksverket hade godkänt det. Så det stämmer att det blev fel, eftersom tiden hade gått ut. Men det var mest ett administrativt problem, i övrigt tror jag inte att det var så allvarligt, säger Axel Lagerfelt till ATL.

  Enligt Axel Lagerfelt är bursystemet i fråga ett mellanting mellan de ”vanliga burar” vi använder i Sverige och frigående höns.

  – Det är större burar där fler djur får plats i varje bur. Burarna är bra och används redan i andra länder i Europa i dag.

  LÄS OCKSÅ: JO-anmäls av DjurrättsalliansenLÄS OCKSÅ: Svenska Äggs krisplan efter djurrättsfilm

  Relaterade artiklar

  Till toppen